Vastgoed

Belgische woningen werden opnieuw duurder in 2016

Afgelopen dinsdag maakte ERA, het grootste netwerk van vastgoedmakelaars in België, voor het twaalfde jaar op rij de resultaten van de ERA Barometer bekend. Dat is een jaarlijkse analyse van de Belgische woningmarkt. De belangrijkste conclusie die Iain Cook, managing director van ERA Belgium, daaruit trekt: “Woningen werden opnieuw duurder”.
Volgens deze vastgoedindex stegen de prijzen van woonhuizen in Vlaanderen gemiddeld met 2,45% in 2016 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015. Voor het laatste kwartaal van 2016 bedroeg de stijging ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015 zelfs 3,08%. Voor appartementen in Vlaanderen werd een bescheiden stijging met 0,45% opgetekend voor 2016. “De geobserveerde prijsstijgingen voor het jaar 2016 liggen in lijn met de inflatie en de verdere daling van de hypothecaire rentevoet ten opzichte van 2015”, stelt Sven Damen.

Opmerkelijk is dat wanneer nieuwbouwappartementen mee in rekening genomen worden, er sprake is van een lichte prijsdaling (-0,4%) voor 2016. Aangezien de ERA-KU Leuven Vastgoedindex rekening houdt met een breed spectrum aan kwantitatieve en kwalitatieve elementen van de woning, maakt deze (lichte) prijsdaling duidelijk dat er een lichte voorkeur is voor bestaande appartementen ten opzichte van nieuwbouwappartementen.

Voor de ERA-barometer van januari 2017 werd niet alleen de ERA-KU Leuven Vastgoedindex van een update voorzien, maar werd ook het onderliggende hedonische prijzenmodel verder aangescherpt. Zo waren Helgers en Damen in staat nog meer van de geobserveerde variatie in woningprijzen te verklaren aan de hand van het model. “We kunnen nu maar liefst 84% van de geobserveerde prijsvariatie verklaren aan de hand van ons model. Op deze manier kunnen we ontwikkelingen in de vastgoedmarkt nog beter monitoren dan voorheen”, stelt Helgers.

Dr. Roel Helgers van de KU Leuven ontwikkelde met Sven Damen, doctoraalstudent aan de KU Leuven, en in samenwerking met ERA Belgium de ERA-KU Leuven Vastgoedindex (kortweg: EKVI). Deze unieke index geeft de werkelijke prijsontwikkeling van woningen in Vlaanderen weer. Waar de standaard gerapporteerde verkoopprijzen enkel de gemiddelde transactieprijzen weergeven van woningen, zonder rekening te houden met de respectievelijke grootte, afwerking of ligging van de verkochte woningen, doet de ERA-KU Leuven Vastgoedindex dat wel door alle mogelijke factoren die een positief, maar ook een negatief effect op de prijs kunnen hebben, mee te tellen.

Zeezicht en afstand tot de kustlijn cruciaal voor de prijs van kustappartementen

Voor het eerst konden Helgers en Damen ook het effect van zeezicht voor kustappartementen berekenen. Ze vergeleken de verkoopprijzen van kustappartementen met en zonder zeezicht en vonden dat er voor een appartement met zeezicht gemiddeld een meerprijs wordt betaald van ongeveer 17%. Wanneer het appartement gelegen is op de zeedijk en beschikt over zeezicht loop het prijsverschil zelfs op tot 26%. Ook zicht op de duinen wordt positief gewaardeerd (+2,8%) door kopers.

Ze onderzochten eveneens of de afstand tot de kustlijn een invloed uitoefent op de prijs van appartementen in de kustgemeentes. De resultaten toonden aan dat een verder identiek appartement gelegen 400 meter van de kustlijn gemiddeld 17,5% goedkoper is dan één gelegen langs de kustlijn. Een verdere interessante bevinding is dat de prijs vooral de eerste 100 meter sterk afneemt (-7,3%). Nadien bedraagt de daling gemiddeld nog ‘slechts’ 3,4% per 100 meter. Helgers: “Wanneer kopers een appartement kopen in de kustgemeenten zijn zij bereid een duidelijke meerprijs te betalen voor appartementen gelegen op een toplocatie. Het aloude vastgoedadagium ‘location, location, location’ is hier zeker nog steeds zeer sterk van toepassing.”

Ook interessant