Domotica

Belgische specialist in slimmere woningen verovert Azië

Qbus, de kmo uit Erpe-Mere die oplossingen ontwikkelt om gebouwen te automatiseren en slimmer te maken, heeft een partnership gesloten met Orel Corporation uit Sri Lanka. Het Aziatische bedrijf gaat de Belgische oplossingen verdelen en neemt ook een participatie in Qbus. Daardoor kan het bedrijf uit Erpe zijn internationale groei versnellen. “We zijn al in het buitenland actief, maar dankzij de samenwerking met Orel Corporation zullen we in één klap in Indië, Zuid-Oost-Azië en Australië aanwezig zijn. Het partnership geeft ons ook de mogelijkheid om nog meer te investeren in onderzoek en ontwikkeling”, zegt CEO Tom Vanden Bussche.

Qbus werd in 1999 opgericht en wordt sinds 2008 geleid door Tom Vanden Bussche, die ook eigenaar is. “Wij leveren oplossingen om gebouwen te automatiseren, energiezuiniger en slimmer te maken”, legt hij uit. “Daarvoor beschikken we over een gamma met teleruptoren, dimmers, controllers en andere onderdelen voor schakelkasten die elektrische installaties met één knop of vanop afstand kunnen aansturen. We hebben ook eigen, intelligente schakelaars ontwikkeld. En we werken volop aan de integratie van internet-of-things technologie in onze producten, wat het mogelijk maakt om alle slimme toestellen in een woning met één schakelaar aan te sturen en vanop je smartphone op te volgen.”

Sterke groei

Het bedrijf uit Erpe-Mere is een sterk groeiende kmo. Qbus levert aan elektrische groothandels en mikt op een professioneel publiek van elektrische installateurs. Met 15 medewerkers zal het dit jaar een omzet realiseren van 2,5 miljoen euro wat neerkomt op een groei van bijna 50% gedurende de laatste twee jaar. .

Qbus verdeelt zijn producten onder eigen merk, maar levert ook aan internationale spelers als GE en Jaga. In ons land werkte de kmo mee aan o.a. de nieuwe gevangenis in Beveren, de brandweer van Asse en het conferentiecentrum van het VBO in Brussel. Het bedrijf heeft meer dan 9.000 installaties in België, waarvan 75% in woningen en 25% in industriële en commerciële gebouwen.

Internationale veroveringstocht

Alle oplossingen van Qbus worden in België ontwikkeld en ook de productie gebeurt lokaal. Naast Erpe-Mere zijn er eigen kantoren in Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Zowel de hardware als software-producten van Qbus hebben immers een groot internationaal potentieel. “Net om die groei te versnellen, gaan we nu in zee met Orel Corporation, het moederbedrijf van Orange, een Aziatische marktleider in elektrisch materiaal”, vertelt Tom Vanden Bussche. “Dankzij de samenwerking worden onze oplossingen mee verdeeld door Orange in heel Zuid-Azië, waarmee we in één klap een gigantische nieuwe markt aanboren.”

Orel Corporation is in Azië een marktleider in elektrisch materiaal. Het heeft regionale kantoren in Australië, Singapore, China, Indië en Dubai en realiseert een omzet van ruim 200 miljoen euro met 1.000 medewerkers. Topman Kushan Kodituwakku ziet in de producten van Qbus een complementair gamma, omdat dochterbedrijf Orange nog geen gamma voor automatisering had. Om de samenwerking te bestendigen, investeert Orel Corporation ook via een minderheidsparticipatie in Qbus.

Tom Vanden Bussche: “Dit is een enorme opportuniteit voor ons. We openen een nieuwe, internationale markt en we krijgen de kans om onze R&D in België te versterken. Het partnership omvat een versterking van ons kapitaal, en dat zal ons toelaten om Qbus als Belgisch bedrijf verder uit te bouwen. Op die manier willen we de komende jaren een hele reeks nieuwe producten en diensten lanceren om woningen en gebouwen nog slimmer te maken.”

Ook interessant