Vastgoed

Belgische kastelen blijven grotendeels in Belgische handen

België telt meer dan 3.000 kastelen. Elk jaar wisselen er amper 20 à 30 daarvan van eigenaar. Soms nog minder. De prijs van de kastelen heeft de afgelopen decennia de prijs van het vastgoed gevolgd. Wie tien jaar geleden een kasteel kocht, deed dan ook een gouden zaak. Toch heeft de markt voor kastelen in ons land amper te lijden onder de crisis op de financiële markten, zegt Patrick Froment, wiens gelijknamige vastgoedkantoor (Doornik) specialiseert in kastelen. ‘Wat zeldzaam en schaars is, is automatisch duur en interesseert bijgevolg slechts een klein aantal mensen,' zegt Froment in La Libre Belgique.

Een van de moeilijkste zaken wanneer het om de aan- of verkoop van een kasteel gaat, is de prijsbepaling. Kennis van de markt is zeer belangrijk. Een goed onderhouden kasteel verkopen met een waarde tussen € 2 en 4 miljoen blijft ook makkelijker dan een soortgelijk eigendom verpatsen dat in slechte staat verkeert en dat tussen de € 500.000 en 1 miljoen moet opbrengen. Wanneer men rekening houdt met de oppervlakte waarop een kasteel staat, zijn kastelen trouwens vaak goedkoper dan vele villa's in de buitenwijken van Brussel of herenhuizen in eender welke Belgische stad.

Komen de kopers uit veschillende sociale milieu's, dan zijn het overwegend mensen die over belangrijke financiële middelen beschikken. Maar net als in de tijd van de Aartshertogen Albert en Isabella, interesseren ook steeds meer nieuwe rijken zich voor de aankoop van een kasteel, teneinde hun nieuw verworven status te bevestigen en te etaleren.

Veel kastelen zijn discreet te koop gezet, zonder bordjes in de tuin of foto's van het interieur op het internet. Niet zelden gaat het om families die een erfenis te gelde willen maken om met de opbrengst modern te gaan wonen. Maar ook veel kasteeleigenaren kunnen het dure onderhoud en de hoge stookkosten niet meer betalen.

Toch blijven Belgische kastelen nog vaak in Belgische handen. Enkele uitzonderingen van eigenaars uit onze buurlanden bevestigen die regel. De Amerikanen lijken verlamd door de situatie op de financiële markten, de Russen blijven zeldzame en moeilijke klanten. 80% van de transacties verloopt via een vastgoedmakelaar, onderhandse en publieke verkopen blijven zeldzaam. Dat is vooral omdat de meeste eigenaars van kastelen de publiciteit schuwen.