Nieuwbouw

Belgisch bedrijf zorgt voor revolutie in Nederlandse woningbouw

Niko uit Sint-Niklaas, bekend om zijn schakelaars en huisautomatisering, ontwikkelde een revolutionaire toepassing voor de Nederlandse prefabprojectmarkt. Het gaat om een elektrische installatie die nog voor de bouw ingegoten wordt in betonnen wanden. Op de bouwplaats worden de wanden geplaatst, aangesloten en de basis voor de woning is klaar – ook voor de toekomst! Vandaag zijn er al 38 woningen met de aanpasbare elektro-installatie in Nederland gebouwd, waarvan 7 in Wateringen en 31 in Utrecht. Voor 2015 staan er nog eens 1 000 op de planning.

Anders dan Belgen, hebben Nederlanders geen baksteen in de maag. Het gros van de woningen wordt er gebouwd en beheerd door projectontwikkelaars en woningcorporaties, wat vaak seriebouw betekent, terwijl we in België eerder individueel bouwen. Specifiek voor deze prefabmarkt zijn er een aantal interessante uitdagingen voor de toekomst. Niko sloeg de handen in elkaar met Heembeton (fabrikant van prefab betonnen elementen en casco’s) en Smart Elektra (installatiebedrijf); samen bieden ze een antwoord. Ook voor België is dit project uitermate interessant. De prefabmarkt richt zich namelijk steeds meer op lage-energiewoningen, een hot topic in de bouwsector.

Niko

Efficiënt bouwen

Doordat de prefabwanden in een gecontroleerde omgeving worden samengesteld, is er minder kans op vertragende omstandigheden, zijn er minder faalkosten en ligt de CO²-uitstoot lager. Het uitzonderlijke aan dit project is dat de mogelijkheden van wat in de fabriek voorbereid wordt, verruimen. Waar prefab vandaag volledige muren, eventueel zelfs met ramen en deuren in - kan klaarstomen, gaat dit project een stuk verder. Nu kunnen die muren al van een elektrische installatie voorzien worden. Zelfs mét huisautomatisering. Zonder dat de bewoner gekend is, wordt er dankzij het huisautomatiseringssysteem Niko Home Control toch al rekening gehouden met zijn noden en wensen van vandaag én voor in de toekomst.

De samenstelling van een prefabhuis is spectaculair en snel: de wanden worden op de bouwplaats op elkaar en op de meterkast aangesloten. Op de werf hoeft de elektricien alleen nog de dekseltjes van de inbouwdozen te verwijderen en de stopcontacten komen tevoorschijn. Pull & play! Dat betekent meteen 15 % tijdswinst qua installatie.

Gepersonaliseerde elektrische installatie

Niko zorgt er ook voor dat deze woningen klaar zijn voor de toekomst. De basisinstallatie heeft 20 uitbreidposities. Zo kunnen de bewoners hun elektrische installatie zonder kap- of breekwerk aanvullen met extra stopcontacten, tv- en data-aansluitingen.

Niko

Aangezien de Nederlandse woningcorporaties te maken krijgen met regelmatig wisselende bewoners, zijn de mogelijkheden nog groter met een Niko Home Control installatie ingegoten in het prefabbeton. Deze intelligente installatie stuurt elektrische functies zoals verlichting, verwarming, zonwering, rolluiken ... in een woning aan. Je kunt de functies bedienen via een touchscreen in het huis of op een smartphone of tablet. Als bewoner pas je de installatie aan je eigen voorkeuren aan, wat ook betekent dat wanneer het huis verkocht of verhuurd wordt, de nieuwe bewoner de elektrische installatie volgens zijn eigen behoeften instelt. Bovendien kun je je energieverbruik eenvoudig monitoren en verhoogt Niko Home Control gevoelig je comfort. Doordat je het systeem ook met zorgfuncties kunt aanvullen, biedt het extra mogelijkheden voor thuiszorg in de toekomst.

Ook interessant