Domotica

Belg zet (kinder)stappen richting Smart Home

Belg zet (kinder)stappen richting Smart Home
Belgen zetten stilaan de eerste (voorzichtige) stappen richting het slimme of geconnecteerde huis. In zo’n slim huis vind je toestellen en apparaten die aan elkaar gekoppeld zijn en die aangestuurd worden via smartphone, tablet of computer. Anno 2018 is bijna 1 op 5 Belgische woningen (17 procent) uitgerust met een of meer van deze zogenaamde slimme toestellen. Populaire toestellen daarbij zijn slimme audiovisuele oplossingen (smart tv, slimme speakers, ..), gevolgd door slimme alarminstallaties, slimme thermostaten en slimme verlichting.

Dat blijkt uit onderzoek van het onafhankelijk marktonderzoeksbureau iVOX, in opdracht van verwarmingsspecialist Remeha, bij 1.000 Belgen. Daarbij polste iVOX naar de mate waarin hun woning een slimme woning (Smart Home) was en naar de redenen waarom ze wel of niet hadden geïnvesteerd in slimme apparaten.

Comfort en energiebesparing

Wie voordelen ziet in een Smart Home en in het gebruik van een app als bediening van toestellen, geeft comfort en gemak op als voornaamste reden (62 procent). Op ruime afstand volgen het besparen van energie en het wegnemen van de zorgen dankzij de continue informatie-updates (beide 18 procent).

“Connectiviteit, Internet of Things, machine learning, smart cities, slimme energiemeters,… Het zijn trends die niet te stoppen zijn en die na de industrie ook in onze woning toepasbaar zijn”, vertelt Bert Van Thilborgh, trendwatcher bij Futureproved. “Net zoals bij smart homes zie ik vandaag volledige steden experimenteren met onder andere smart mobility (bijvoorbeeld in Kopenhagen) en smart energy. In het Midden-Oosten zien we zelfs projecten waarbij alle facetten van smart cities in rekening worden gebracht. En die bovendien volledig geprint zullen worden. Binnen een paar jaar verwacht ik trouwens het eerste zelfsturende huis.”

Duurder en onveilig

Van de respondenten die geen smart home apparaten of apps gebruiken, geeft ongeveer de helft (52 procent) aan dat dit voor hun woning nog niet van toepassing is en ze er geen ervaring mee hebben en bijna een kwart (24 procent) gaat ervan uit dat dergelijke toepassingen flink duurder zijn. Nog eens 11 procent vindt de technologie van smart homes te ingewikkeld en 9 procent denkt dat het geconnecteerde huis onveilig is (voor bijvoorbeeld hacking en cybercriminaliteit).

“We mogen het kind wel niet met het badwater weggooien. Innovatie en technologie zijn essentieel om bouwen en wonen conform het huidig en toekomstig wetgevend kader mogelijk te maken. Laten we onszelf echter niet verliezen in de digitale woontechnologie, ze moet ten dienste staan van ons als bewoners/gebruikers, niet andersom”, aldus Vincent Van Den Broecke, architect-eigenaar Blanco Architecten.

Redenen om  niet te kiezen voor een smart home

Slimme verwarming

Hoewel slechts 3 procent van de Belgen vandaag de volledige verwarming al regelt via smartphone of tablet, is 37 procent er wel van overtuigd dit in de (nabije) toekomst te zullen doen. Opnieuw zijn comfort en energiebesparing de belangrijkste drijfveren. Bij de respondenten die nog geen slimme verwarming hebben, is het bij meer dan 1 op 2 Belgen (53 procent) omdat de ketel deze mogelijkheid nog niet heeft.

Redenen om  wel te kiezen voor een smart home

Christophe Leroy, managing director Remeha Belux: “Een verwarmingstoestel is een aankoop die je niet elk jaar doet. We doen er dan ook alles aan om oplossingen te ontwikkelen die klaar zijn voor de toekomst. Zo zorgt ons elektronicaplatform eSmart ervoor dat de ketel kan communiceren met onder andere slimme thermostaten, gateways, interfaces en allerlei applicaties. In al onze nieuwe oplossingen is deze trouwens standaard geïntegreerd zodat ook de nieuwe eigenaar concrete stappen kan zetten richting zijn Smart Home.”

Tot slot polste het onderzoek naar de ideale slimme verwarmingsketel voor de Belg. Die is vanop afstand bedienbaar én geeft melding wanneer onderhoud nodig is. Idealiter krijgt de installateur of fabrikant ook automatisch een bericht dat er een interventie nodig is.

“Dergelijke opties waarbij defecten of een onderhoud tijdig worden gesignaleerd, kunnen de levensduur van de ketel aanzienlijk verlengen. Predictive maintenance en beheer op afstand zijn technologieën waar wij als verwarmingsspecialist sterk op inzetten”, besluit Christophe Leroy van Remeha.

Ook interessant