Belangrijke restauratiepremie voor het Hof in Vosselaar toegekend

  BE   24 mei 2019 Bron: Kempens Landschap
Belangrijke restauratiepremie voor het Hof in Vosselaar toegekend
© Kempens Landschap
Het Hof van Vosselaar zal binnen enkele jaren weer in volle glorie hersteld zijn. Dat konden Kempens Landschap en de gemeente Vosselaar vanmorgen bekendmaken. Door de Vlaamse overheid werd immers een belangrijke erfgoedpremie van zo’n 1,45 miljoen euro toegekend, waardoor de restauratiewerken aan het beschermde monument de komende jaren kunnen plaatsvinden. De totale kost van die werken wordt geraamd op 2,75 miljoen euro.

Groene long en prachtig erfgoed

Het Hof, een indrukwekkend wit landhuis dat sinds 2001 beschermd is als monument, dateert volgens een ingemetselde steen uit 1750. Het deed destijds dienst als pastorie van de dubbelparochie Beerse-Vosselaar. In 1776 scheidden deze twee parochies van elkaar, waarna Het Hof een hele tijd de pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie van Vosselaar bleef, tot het in 1852 openbaar werd verkocht. Sindsdien was het in private handen. Rond het Hof ligt een groene long van 27 hectare met waardevolle bossen en open landbouwgebieden.

Vorig jaar, op 24 april om precies te zijn, kochten de gemeente Vosselaar, Kempens Landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos het gebouw met de omliggende parktuin van de voormalige eigenaars. De gemeente Vosselaar en Kempens Landschap ontfermen zich sindsdien over het als monument beschermde gedeelte, het Agentschap voor Natuur en Bos nam het 25 ha grote bos rondom in beheer.

Restauratie en herbestemming

Dat de gemeente en Kempens Landschap hun taak terdege opnemen, bleek snel. “Meteen na de aankoop werd een beheersplan opgesteld voor het domein, alsook een restauratiedossier voor het Hof op zich. Bij dat restauratiedossier hoorde eveneens een premieaanvraag, die op 21 december werd ingediend bij de Vlaamse overheid. Gelet op de slechte staat van het gebouw, werd gevraagd het dossier met enige hoogdringendheid te bekijken. Die vraag vond de Vlaamse overheid meer dan gegrond, want vandaag kregen wij van minister-president Geert Bourgeois het nieuws dat de restauratiepremie is goedgekeurd”, vertelt gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Kempens Landschap.

“In het restauratiedossier is er voorzien dat de site wordt uitgewerkt tot een toeristische toegangspoort met op het gelijkvloers een brasserie; de eerste verdieping wordt omgevormd tot logies. Op de zolderverdieping komen nog 2 vergaderruimten. Om in de horecazaak voldoende zitplaatsen te kunnen voorzien, kan er achteraan het hoofdgebouw een extra volume bijgebouwd worden. Daar komen dan de keuken, toiletten en technische zone. Ook enkele betonrustieke bruggetjes en werken aan de vijver zijn opgenomen in het restauratiedossier. Zo worden ook deze elementen ineens mee opgewaardeerd”, licht gedeputeerde Jan De Haes toe, covoorzitter van Kempens Landschap.

Gilles Bultinck, burgemeester van Vosselaar, vult aan: “De afgelopen maanden hebben we in stilte hard doorgewerkt met de groep Versmissen (de privépartner) rond de uiteindelijke invulling van het Hof. We wachten nu nog op enkele documenten om de zaak volledig af te ronden. Nadien komt dan – eindelijk – de definitieve aankondiging van ons project, waardoor dit waardevolle monument kan uitgroeien tot een toeristische aantrekkingspool.

Gelet op de omvang van alle werken wordt de investering geraamd op zo’n 2,75 euro incl. BTW. Om dat mogelijk te maken werd een erfgoedpremie van 1,45 Mio euro aangevraagd. Nu die is goedgekeurd, staan we alweer een hele stap dichter bij de start van de werken! Ik ben vandaag dan ook heel tevreden en dankbaar ten aanzien van alle partners die ons tot op heden hebben gesteund in dit project.”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo