Vastgoed

Bekentenissen betekenen doorbraak in vastgoedfraudezaak

Justitie heeft in de vastgoedfraudezaak rond Rabo en Philips schuldbekentenissen gekregen van zeker vier verdachten. Zij hebben toegegeven doorgeefluik te zijn geweest voor het afromen van winsten door hoofdverdachte Jan van V., oud-directeur van het voormalige Bouwfonds (nu Rabo Vastgoedgroep). Met de fraude zou een schade gemoeid zijn van 230 miljoen euro.

De bekentenissen betekenen een doorbraak in het grootste fraudeonderzoek in Nederland ooit. Het Openbaar Ministerie en de Fiod-ECD hopen het onderzoek naar tientallen verdachten bij 15 vastgoedtransacties binnen een jaar af te ronden. Van V. eiste geld op via `overeenkomsten zonder zakelijke grondslag` en `valse en verhoogde facturen` van zakenvrienden voor niet geleverd werk. In ruil hiervoor gunde hij hen werk. Twee onderontwikkelaars, een architect en een kleine aannemer hebben bekend valse of te hoge facturen te hebben verstuurd naar Bouwfonds.

Bij een kort geding dinsdag over de miljoenenwinsten op twee torens op de Zuidas kwamen de bekentenissen aan de orde. Rabo wil de winst van 50 à 55 miljoen euro – tegen de afspraak in – niet delen met onderontwikkelaar Trimp & van Tartwijk omdat op illegale wijze geld onttrokken zou zijn aan Rabo Vastgoedgroep. Rabo eist zelfs 35 miljoen euro terug van de onderontwikkelaar. Volgens Van Tartwijk is er absoluut geen sprake van fraude.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad