Algemeen

Bekendmaking winnaars Grants 2004

Ford Motor Company Belgium NV heeft dit jaar tien laureaten gekozen tijdens de uitreiking van zijn jaarlijkse Belgische prijzen voor het behoud van milieu en erfgoed. Een gespecialiseerde jury koos de winnaars uit meer dan 50 geselecteerde projecten uit alle hoeken van België. Ford verdeelde maar liefst 30 000 euro onder de winnaars. De uitreikingsceremonie in de Antwerpse zaal De Roma, de winnaar in de categorie ‘erfgoed’ van vorig jaar, werd bijgewoond door Z.K.H. Prins Laurent, Voorzitter van het K.I.N.T.

Voor de 22 keer organiseerde Ford Motor Company in België zijn jaarlijkse ‘Ford ste Conservation & Environmental Grants’. Met dat initiatief wil Ford interessante projecten rond het behoud van culturele, historische en natuurlijke rijkdommen bekronen en financieren. Ze worden beschouwd als de belangrijkste prijzen in hun soort in België.

De Roma in Borgerhout (Antwerpen), vorig jaar laureaat in de categorie ‘erfgoed’, stelde vandaag zijn deuren open voor de prestigieuze prijsuitreiking. Ford mocht Z.K.H. Prins Laurent, voorzitter van Koninklijk Instituut voor het Duurzame Beheer van de Natuurlijke Rijkdommen en de Bevordering van Schone Technologie (KINT), als eregast verwelkomen.

Een jury van specialisten, voorgezeten door Adriaan Linters - een gevestigde autoriteit in België op het vlak van architectuur, erfgoedzorg en industriële archeologie - koos na uitvoerig beraad tien winnaars in de vier vooropgestelde categorieën.

- in de categorie ‘Natuurlijk Erfgoed’, werd een prijs van 4 000 euro toegekend aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (Brussel), voor zijn digitaal en interactief instrument om de Belgische natuurschatten te ontdekken. Het Centre régional d’initiation à l’environnement de Mouscron (CRIE) (Henegouwen), kreeg een Grant van 3 000 euro voor de restauratie van een oude vijver in het kader van een sensibilisering en demonstratie van een natuurlijke tuin.

- in de categorie ‘Cultureel Erfgoed’ werden er twee laureaten gekozen die met hun project inspelen op de de actuele problematiek van behoud en herbestemming van religieus erfgoed. Een eerste prijs van 4 000 euro ging naar de Oost-Vlaamse Kerkfabriek St.- Eligius Maarke, voor de restauratie van de Sint Eligiuskerk van Maarke en het heroriënteren ervan tot een cultureel centrum. De tweede laureaat, met eveneens een Grant van 4 000 euro, is de vzw YOT uit Brugge, met een experiment rond ruimte, mens en religie in de Heilige Magdalenakerk van Brugge.

- in de categorie ‘Jongeren’ werden drie Grants van 2 500 euro elk toegewezen. De Panda uit Oost-Vlaanderen werd beloond voor zijn Ecoproject, bedoeld om een klassieke groenzone rond de school in Gent in te richten zodat de leerlingen en de buurt ervan kunnen genieten. De vzw Inverde uit Hoeilaart (Vlaams-Brabant) kreeg de prijs voor zijn initiatief om bosvriendelijk spelen te promoten. Tot slot werd ook de VVKSM St-Rumoldus Scoutsgroep uit Deurne (Antwerpen) beloond voor zijn project rond natuurbehoud in verstedelijkt gebied.

- in de categorie ‘Technologieën voor behoud van natuur en cultuur’ kwamen er ook drie winnaars uit de bus. De gemeenschapsschool CDBSO De Panne (West-Vlaanderen), werd 2 500 euro toegekend voor zijn ‘Zonnezeilwagen’, een zeilwagen met een elektrische motor die op zonne-energie werkt.. De vzw Ardea Sp uit de provincie Henegouwen, kreeg ook 2 500 euro voor zijn project rond het onderhoud en de restauratie van het coulisselandschap aan de hand van het gemeenschappelijk gebruik van een beweegbare tractorarm met rotor. Tot slot sleepte ook de Hogeschool Antwerpen, Opleiding Conservatie/Restauratie 2 500 euro in de wacht voor zijn SALUT-project, een studie van geavanceerde lasertechnieken bij het vrijleggen van overschilderde kunstwerken.

“De keuze van de winnaars van onze milieu- en cultuurprijzen was niet makkelijk en dat verklaart ook het groot aantal laureaten dit jaar, “aldus Jo Declercq, Directeur Public & Governmental Affairs van Ford Motor Company Belgium NV. “Uit de grote belangstelling voor ons sponsorprogramma dit jaar leiden we af dat het behoud van ons natuurlijk en vooral cultureel erfgoed erg sterk leeft onder de mensen. Met de Ford Conservation & Environmental Grants willen we hen blijven steunen bij hun initiatieven.”
Build for Life