Binnenafwerking

Behangen: Bobbels die niet meer wegtrekken

Muren schilderen met muurverf is op het moment een trend. Het is gemakkelijk en na een jaartje kun je zonder problemen een nieuwe laag in een andere kleur aanbrengen. Iets waar we tegenwoordig niet zo vaak meer aan denken, is behangen. Veel mensen roepen bij voorbaat al... veel te veel werk. Maar op zich valt dat wel mee en je hebt ook heel snel eindresultaat. Ook zijn er ongelofelijk veel verschillende motieven en reliëfjes.

Plaksel

Ik verdeel behang meestal in twee groepen, vinyl- en papierbehang. Voor beide behangsoorten heb je een andere plaksel nodig. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking of het plaksel geschikt is voor het behang dat je wilt gaan plakken. Welke soort behang je hebt gekozen kun je vinden op de verpakking van het behang. Op deze verpakking staat bijvoorbeeld ook het bath-nummer. Het is verstandig rollen mee te nemen die allemaal hetzelfde nummer hebben. Dan weet je tenminste zeker dat je geen kleurverschil krijgt. Neem ook voldoende behang mee, als je namelijk een rol tekort komt, loop je het risico dat je niet meer hetzelfde bath-nummer vindt. Maar hoe weet je nu hoeveel behang je nodig hebt? Ga dan snel naar www.klussenenwonen.nl daar vindt je een handige behangcalculator. Voordat je een wand kunt gaan behangen is het belangrijk dat je een goede ondergrond hebt. Hij moet vlak, vet en stofvrij zijn. En de wand mag niet te sterk zuigend zijn. Dit kun je testen met een plantenspuit. Spuit wat water op de wand, verdwijnt het water nu gelijk in de muur dan moet je deze eerst voorstrijken met een voorstrijkmiddel tegen strekzuigende ondergronden.

Inweken

Voor het insmeren met plaksel van het behang heb je een stevige behangtafel nodig en een goede lijmkwast. Als je behang insmeert met plaksel moet je rekening houden met een inweektijd (hoelang vind je in de gebruiksaanwijzing van het behang). Behang zet tijdens het inweken ± 1 cm uit. Dit uitzetten gebeurt ook als je het direct tegen de wand plakt met het gevolg dat je hinderlijke bobbels krijgt die niet meer wegtrekken. Door het behang met de ingesmeerde zijdes tegen elkaar op te vouwen, kan het plaksel gelijkmatig inweken.

Behang plakken we niet meer overlappend maar stotend tegen elkaar. Ga er nooit van uit dat je plinten en plafond kaarsrecht zijn. Houd dus altijd overlengte aan onder- en bovenzijde zodat je het behang op maat kunt snijden. Doe dit altijd met een vlijmscherp hobbymes, anders scheurt het behang. Je kunt het behang ook nog afwerken met speciale behangranden. Hiervoor kun je dan wel het beste een speciale lijm gebruiken. Tegenwoordig gebruiken we ook steeds vaker glasvlies- en weefselbehang. Dit is eigenlijk al een hele oude manier van behangen.

Door: Dennis Mulder