Begeleid verbouwen is verstandig verbouwen

  BE   14 januari 2015 Bron: Van Houtven
Wie een grootschalige verbouwing aanvat, wordt algauw overdonderd door het enorme aanbod aan parketten, keukens, badkamers en zo meer. Dat geldt zeker ook voor alle wisselende regels en nieuwe energiezuinige technieken zoals isolatie, ventilatie, warmterecuperatie, raamsystemen… Het is géén schande als u door dit bos de bomen niet meer ziet. Laat u in dit geval begeleiden door een professional die voor u het totaalplaatje coördineert en bewaakt. Zo vermijdt u tegenstrijdige of overbodige keuzes. Bouwbedrijf Van Houtven uit Astene bij Deinze pakt ieder groot renovatieproject systematisch op die manier aan: als een totaalconcept op maat van de klant, mét garanties naar timing en budget.

Renoveren van a tot z

De privévilla met thuiskantoor die u op deze pagina’s ziet, is zo’n grote verbouwing door Van Houtven nv. Het gebouw dateert van 1962 en was dus toe aan een ingrijpende update. De bouwheer, een gezin met twee tieners, zou gaan wonen in de villa en kantoor houden in het bijhuis, dat nog in goede staat was. Vooral de villa is onder handen genomen. Het oude huis had enkel glas, geen spouwisolatie en geen dakisolatie. Met dubbele beglazing en het isoleren van de spouwen en het dak is de woonst naar een zeer aanvaardbaar isolatiepeil gebracht. Tegelijk met het isoleren van de gehele ‘schil’ werd doordacht gekozen voor een ventilatiesysteem D. Met deze ingrepen was het zogenoemde ‘economisch optimum’ qua E-peil bereikt. Deze term uit de nieuwbouw betekent dat nog extra maatregelen te veel zouden kosten in vergelijking met wat ze opbrengen aan energiezuinigheid. Deze logische, integratieve aanpak bekijkt dus elke ingreep in functie van het geheel van het totaalconcept op maat.

Verder heeft Van Houtven de elektriciteit en het sanitair vernieuwd. De keuken is verplaatst naar een andere ruimte en volledig vernieuwd. Op de verdieping is een dressing gecreëerd met een doorgang naar de badkamer, en de zolder is ingericht tot allround kamer voor de kinderen.

Begeleid verbouwen is verstandig verbouwen
De keuken, voor en na de verbouwing

Mét behoud van waardevolle elementen

Tegelijk met het vernieuwen en herindelen maakte Van Houtven er ook een punt van om de oude charme van het pand uit te puren. De mooie parketten en natuursteenvloeren zijn hersteld in hun oude glorie. De massieve deuren en de trap zijn gezandstraald en gevernist om de authentieke look te bewaren. Nadat het gehele interieur werd geschilderd kon het vervolgens volledig afgewerkt en instapklaar worden opgeleverd.

Controle op timing en budget

Begin september 2013 zijn de werkzaamheden begonnen, en de oplevering - schilderwerken inbegrepen - vond net voor kerstmis plaats. Wim van de Cauter, projectleider Verbouwingen bij Van Houtven: “Zeker bij zo’n strakke timing is het essentieel om de werken te coördineren, begeleiden en bewaken. Hetzelfde geldt voor de budgetcontrole: die start bij ons al voor de werken, bij het opstellen van een budget op maat. Dàt op zich is al een vorm van controle.Vervolgens bewaken we het budget gedurende het gehele verbouwproces. Zo vermijdt u onaangename verrassingen.”

Begeleid verbouwen is verstandig verbouwen
De trap, voor en na de verbouwing

Stappenplan

Op de website van Van Houtven vindt u een uitgebreid en logisch stappenplan terug van deze werkwijze. We vatten het kort samen. Tijdens een eerste kennismaking worden uw verbouwplannen onder de loep genomen: wat wenst u, in welke stijl en voor welk budget? Vervolgens maakt Van Houtven voor u een persoonlijke verbouwstudie op maat op. Daarbij worden de originele plannen bekeken en/of wordt het pand opgemeten, het wordt gefotografeerd, speciale technieken worden besproken met leveranciers, er wordt een prijs volgens afwerkingsgraad opgemaakt en een voorstel naar planning en opvolging. Daarna kan een verbouwovereenkomst worden afgesloten, met een lastenboek erbij, terwijl het voorontwerp nog kan worden bijgestuurd en indien nodig een bouwaanvraag wordt ingediend. Voor, tijdens en na de werken ontneemt uw persoonlijke projectleider al uw zorgen, met een strikte planning en opvolging, advies bij keuzes van materialen en dergelijke meer. Na de voorlopige oplevering controleert Van Houtven samen met u of alle werken volgens afspraak werden afgerond.

Getuigenis van de bouwheer

Home Sweet Home vroeg de bouwheer van deze villa naar zijn impressies van renoveren met Van Houtven. De bouwheer: “Van in het begin waren de contacten met het bedrijf heel goed. Van Houtven heeft grondig de budgetten opgesteld en die werden ook heel goed bewaakt. Als we tijdens de werken iets extra vroegen, werd de meerprijs daarvan ook heel duidelijk besproken. De timing van de werken was eveneens haarjuist. Het stemt me ook heel tevreden dat het bedrijf de mooie, waardevolle materialen heeft gered met veel respect, zoals de houten vloeren en de volle eiken deuren. Verder zijn we ook bij onze kleinere keuzes, zoals toestellen, sanitair en verlichting, zeer goed begeleid. Ik ben dan ook zeer tevreden.”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo