Algemeen

Bedrijven nog niet echt vertrouwd met e-business

Een website wordt door een meerderheid van de bedrijven in ons land als een basisbehoefte gezien, maar van een volledig geintegreerd e-businessmodel staan de meeste Belgische bedrijven nog veraf. Dat blijkt uit de rondvraag door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en het onderzoeksbureau InSites bij 547 bedrijfsleiders.

Het zijn vooral de internettoepassingen naar klanten die terrein winnen. Zeventig procent van de bedrijven in ons land beschikt over een website. Bijna veertig procent doet aan e-mailmarketing, en 32 pct beschikt over een extranet voor zijn klanten (een beveiligde site toegankelijk met een paswoord). De elektronische toepassingen naar leveranciers zijn daarentegen veel minder in trek. Slechts 27 pct van de bedrijven beschikt over een extranet voor leveranciers, 21 pct laat elektronische facturatie toe en 17 pct bevoorraadt zich elektronisch. Bovendien, zijn het vooral de grote bedrijven die e-business toepassen. De graad van tevredenheid over die toepassingen varieert sterk.

Bedrijven zijn het meest tevreden over de website of over het intranet. Ook over het telewerken en de elektronische facturatie naar de klanten zijn ondernemingen te spreken. Over de elektronische facturatie naar leveranciers daarentegen, of de internetveilingen, zijn bedrijfsleiders niet erg tevreden.

Het VBO beklemtoont het belang van een "geïntegreerd e-businessmodel". Zo'n model komt neer op een verregaande integratie van klanten en leveranciers in het arbeidsproces van het bedrijf. Gedelegeerd bestuurder van het VBO, Rudi Thomaes, beklemtoonde dat "e-business de sleutel is naar innovatie, kostenbesparing en een betere concurrentiepositie". De gedelegeerd bestuurder gaf toe dat een website en andere e-toepassingen een vrij grote investering vragen, "maar hoe verder men in het e-gebeuren gaat, hoe meer men er de vruchten van kan plukken". De gedelegeerd bestuurder sprak zelfs van een "positief effect dat exponentieel toeneemt".

Als spreekbuis van de werkgevers legde hij ook de link met het creëren van jobs. "Ons land moet om zijn welvaart te behouden tegen 2010 een jaarlijkse groei van 2,5 pct realiseren, en de internettechnologieën kunnen hier een belangrijke bijdrage leveren". Bedrijven zullen dankzij deze technologieën efficiënter kunnen werken, levenslang leren zal worden aangemoedigd en er zal een nieuw soort jobs ontstaan, aldus de VBO-topman.

Het VBO wil daarom de bedrijfsleiders mee helpen sensibiliseren via onder meer een "e-Task Force". Het beschikbaar stellen van de technologieën aan ondernemingen zal immers niet volstaan, bedrijven moeten ook een strategie voeren rond e-business.
Build for Life