Algemeen

Bedrijven mogen belastingverlaging nog niet toepassen

De beloofde belastingverlaging is volgend jaar maar gedeeltelijk voelbaar in het loon. Net als in het voorbije jaar mogen de bedrijven bij de berekening van het nettoloon nog geen rekening houden met de belastinghervormingen. Premier Guy Verhofstadt komt daarmee een nadrukkelijke belofte niet na.

Normaal zou de belastingwijziging begin dit jaar al voelbaar moeten zijn in het loonzakje. Verhofstadt zei bij de regeringsverklaring in oktober uitdrukkelijk dat 'de regering de belastinghervorming die vanaf volgend jaar op kruissnelheid komt, volledig zal uitvoeren'.

Daar komt de regering dus op terug. Bij de aankondiging van de belastingverlaging in 2001 was al beslist dat die nog niet werd verrekend in de bedrijfsvoorheffing tot en met 2004. Dat hield in dat het een tijd ging duren voor ze effectief voelbaar was. Dat systeem geldt nu ook voor volgend jaar.

De regering verstuurde dinsdag een rondzendbrief met de nieuwe formule voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing. Dat is het geld voor de belastingen dat bedrijven van te voren al afhouden van het loon. Uit die formule blijkt volgens de krant De Standaard dat de bedrijven nog geen rekening mogen houden met een aantal belastingverlagingen. Zo mogen ze bijvoorbeeld de verhoging van de belastingvrije som voor gehuwden nog niet verrekenen.

Ook de uitbreiding van de lage inkomens die weinig belast worden, mogen nog niet worden verrekend. De bedrijven houden daardoor dus te veel af: pas in 2007 wordt het bedrag terugbetaald, als het aanslagbiljet in de bus valt.

Een modaal echtpaar met twee kinderen zal daardoor volgend jaar 900 euro meer belastingen betalen dan gepland.
Build for Life