Slaapkamers

Beddengoed stoffen voor uw nieuwe slaapkamer

Beddengoed stoffen voor uw nieuwe slaapkamer
Het eerste waar u aan moet denken is waar uw hoeslakens van gemaakt zijn en, indien van toepassing, hoe ze geweven zijn. De populairste en beste hoeslakens vallen in een paar grote materiaal types, waarvan katoen de meest voorkomende is. Binnen katoen ziet u percal en satijn, termen die verwijzen naar het weefsel van het katoen, dat het gevoel van de aanraking van het beddengoed creëert. Daarnaast is er linnen (gemaakt van vlas), bamboe en andere alternatieve vezels, lyocell, jersey en zijde. Het materiaal dat u kiest, bepaalt ook of het beddengoed verkoelend, duurzaam en onderhoudsvriendelijk is.

Percal katoen

Katoen perkal is gemaakt van een strakke één-op-één-onderbinding die helder, licht en mat is (een beetje zoals uw favoriete witte overhemd). Het is ook zeer ademend, waardoor het een goede keuze voor mensen die warm slapen, en het is meestal gemaakt van lange-staple katoen.

Satijn katoen

De drie-over-een weving van satijn is losser, wat resulteert in een dichter gevoel dat goed valt en een zijdeachtige glans heeft. Het is zwaarder dan perkal en slaapt iets warmer.

Een opmerking over het aantal draden, dat alleen geldt voor een katoenen hoeslaken: Het aantal draden verwijst naar het aantal horizontale en verticale draden per vierkante centimeter stof. De algemene gedachte is dat hoe hoger het aantal draden, hoe mooier de lakens, hoewel dat niet noodzakelijkerwijs waar is. Een goede draadtelling voor percal en satijnen hoeslakens ligt tussen 200 en 600, maar kijk ook naar de kwaliteit van de vezels. Langstapelig Egyptisch katoen wordt beschouwd als een van de beste ter wereld.

Linnen

Linnen wordt gemaakt van de vlasplant en heeft een ruwere textuur dan katoen, waardoor die verfomfaaide, doorleefde look die heel aantrekkelijk kan zijn. Het is ook duurzamer dan katoen en wordt bij elk gebruik zachter. Het lossere weefsel is ademend, waardoor linnen ook een goede optie is voor zwetende slapers.

Jersey

Een ander populair type katoenen beddengoed is jersey, dat u misschien associeert met studentenhuizen vanwege de toegankelijke prijs en de manier waarop het aanvoelt als uw favoriete versleten T-shirt (en net zo onderhoudsarm is). Jersey stof is gebreid in plaats van geweven, vaak van katoen of katoen gemengd met synthetische vezels, waardoor het zacht, rekbaar en gezellig aanvoelt.

Alternatieve vezels

Naast katoen wordt een hele reeks lakens gemaakt van alternatieve vezels - waarvan sommige van natuurlijke oorsprong zijn - zoals lyocell (merknaam Tencel), bamboe en microvezel. Lyocell en bamboe staan bekend als licht, fris en ademend, waardoor ze nog een optie zijn voor warmere slapers.

Zijde

Dan is er zijde, het duurste beddengoed dat er is en het moeilijkst te onderhouden. Gemaakt van de cocons van zijderupsen, voelt zijde glanzend en luxueus aan, met een mooie drapering, goede temperatuurregeling en een glad, niet knellend en niet pluizend oppervlak.

Ook interessant