Dossier Batibouw

Batibouw bezoeker is niet in één hokje onder te brengen

  BE   24 februari 2014 Bron: Batibouw
Batibouw bezoeker is niet in één hokje onder te brengen
Op zaterdag 22 februari om 10u zwaaiden de deuren van Batibouw 2014 open voor het grote publiek. Bijna 1000 exposanten presenteren nog tot en met zondag 2 maart hun producten en diensten op ’s lands grootste bouwbeurs. Na twee druk bijgewoonde professionele dagen vinden nu ook de particulieren met bouw- en verbouwplannen de weg naar Brussels Expo. Maar wie zijn nu die bezoekers van Batibouw? Komen zij alleen of met de hele familie? Welke projecten brengen hen naar de beurs? En is het de man of de vrouw die beslist over de nieuwe badkamer of keuken? De organisatie van Batibouw was benieuwd en legde zijn oor te luisteren bij de bezoekers van het eerste publieksweekend. Deze rondvraag zorgde alvast voor enkele opvallende resultaten...

Zeer in het oog springend is de enorme variatie aan projecten bij de bezoekers, niet onlogisch gezien men op Batibouw op één plaats een volledig marktoverzicht krijgt. Sommigen kwamen zich informeren en advies inwinnen om zelf bijna eigenhandig en van A tot Z het bouwproject van hun dromen te realiseren. Aan de andere kant van het spectrum de bezoekers die een klein deeltje van hun keuken of badkamer wilden renoveren, en op Batibouw kwamen ontdekken wat zoal de mogelijkheden zijn. Daartussenin oneindig veel variaties, denk maar aan de bouw van een sleutel-op-de-deur woning, een appartement, een veranda of zwembad.

Nog talrijker dan de enthousiaste bouwers waren de bezoekers die antwoorden dat een renovatieproject hen naar de Heizel had gebracht, daarmee bevestigend dat renovatie en hernieuwbouw steeds meer de maat van nieuwbouw nemen. Heel wat bezoekers plannen een grootschalige renovatie van een woning of appartement, of willen net één deel van de woning –zoals de keuken of badkamer – volledig onder handen nemen. Men hoeft het echter niet noodzakelijk groot te zien om aan zijn trekken te komen, ook voor bescheidenere projecten is men op Batibouw blijkbaar op het goede adres. “Ik hou van kokerellen, maar het budget om mijn volledige keuken te renoveren ontbreekt nog. Daarom begin ik alvast met een nieuwe stoomoven. Hier kan ik die écht zien en vergelijken voor ik mijn beslissing neem”, stelde één van de bezoekers.

Daarmee komen we meteen bij een zeer belangrijk punt: het budget. Batibouw is – dankzij het volledige marktoverzicht – niet alleen de ‘place to be’ om materialen, maar ook om prijzen met elkaar te vergelijken. Maar wie hakt daarna de knoop door? Net als bij de aankoop van een nieuwe wagen zien we ook hier een subtiel proces aan het werk. Koppels en families wikken en wegen samen in een democratisch proces, maar toch is er meestal een doorslaggevende stem te ontdekken. “Mijn vrouw komt mee want zonder haar beslis ik niets”, lachte een jonggetrouwde bezoeker, alvorens zijn weg in de Paleizen van de Heizel vrolijk verder te zetten.

De conclusie van de rondvraag is dus duidelijk: op Batibouw is er voor elk wat wils; van ideeën voor een groot droomproject tot inspiratie voor decoratie of een bescheiden renovatie.

Batibouw 2014 loopt nog tot en met zondag 2 maart. De beurs is telkens open van 10u00 tot 18u30. Op donderdag 27 februari blijft de beurs open tot 23u00.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo