Verbouwen

Batibouw 2019: Echt wooncomfort begint bij een gezond binnenklimaat

Batibouw 2019: Echt wooncomfort begint bij een gezond binnenklimaat
Schone lucht is meer dan ooit een hot topic. Niet alleen op straat, waar we ons steeds meer zorgen maken over fijnstof en stikstofoxiden van auto’s, maar ook in onze woonkamer. Gelukkig hebben we alle oplossingen binnen handbereik voor een gezond binnenklimaat. Ontdek ze allemaal in Paleizen 1, 3, 4, 5, 9 en 12 op Batibouw.

De manier waarop we bouwen en renoveren is op tien jaar tijd drastisch geëvolueerd. De meest zichtbare verandering is dat we veel beter en dikker isoleren. Maar dat betekent ook dat we goed moeten ventileren om genoeg verse lucht binnen te laten. Wie dat niet doet, riskeert hoge relatieve vochtigheden in huis, vervuilende stoffen die zich opstapelen en zelfs schimmelvorming.

Altijd een oplossing

Bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties is ventileren verplicht. Maar ook wie alleen de ramen vervangt of zijn spouwmuur laat na-isoleren, moet absoluut investeren in ventilatie om problemen te vermijden. “Fabrikanten op BATIBOUW bieden dan ook uiteenlopende ventilatieoplossingen aan: van ventilatiesystemen met luchtkanalen voor volledige woningen, tot snel te installeren decentrale units om afzonderlijke kamers te ventileren. Of u nu bouwt of (beperkt) renoveert, er is altijd een gepast ventilatiesysteem”, vertelt Jan Jughmans, woordvoerder van BATIBOUW.

Raamroosters

We onderscheiden ruwweg twee grote principes qua ventilatie. Enerzijds is er systeem C, waarbij de buitenlucht op een natuurlijke manier binnenstroomt via raam- of muurroosters en de ventilatie-unit enkel zorgt voor de afvoer van vervuilde lucht uit natte ruimtes, zoals de wc en badkamer. Anderzijds is er systeem D, ook bekend als balansventilatie, waarbij ook de buitenlucht gecontroleerd wordt aangezogen via de ventilatie-unit.

Warmtewisselaar

Beide systemen hebben hun specifieke troeven. Welke oplossing het interessantst is, hangt af van de voorkeuren van de gebruiker. Zelfs qua energieverbruik zijn ze aan elkaar gewaagd. Bij balansventilatie is er een warmtewisselaar die de koude buitenlucht eerst opwarmt, zodat de binnentemperatuur in huis op peil blijft. Maar als systeem C wordt gecombineerd met vraagsturing (bijvoorbeeld met behulp van CO2-metingen), zodat alleen wordt geventileerd als het echt nodig is, blijft het energieverbruik eveneens beperkt.

Onderhoudscontract

Kijk bij de keuze van het ventilatiesysteem naar de lange termijn. Bij een D-systeem moeten bijvoorbeeld om de drie à vier maanden de filters worden gereinigd en ieder anderhalf jaar moeten ze worden vervangen. Bij systeem C moeten om de zes maanden de ventilatieroosters worden gereinigd. Dat kan de gebruiker zelf met een stofzuiger en een vochtige doek, maar het afvoersysteem laat hij best jaarlijks of om de twee jaar nakijken door de installateur. Veel installateurs bieden ook onderhoudscontracten aan. Een goed idee, trouwens. Want zo is er altijd een garantie op een goede luchtkwaliteit in huis.

Gratis koelen

Ventileren beïnvloedt de binnentemperatuur. Dat biedt enorme voordelen in de zomer omdat de gebruiker dankzij het ventilatiesysteem maximaal profiteert van de heerlijk koele nachtlucht, ook bekend als night cooling. Bij ventilatiesysteem D kan de warmtewisselaar worden uitgeschakeld (via een zogenaamde ‘bypass’) om rechtstreeks frisse lucht binnen te laten. Bij systeem C doet u hetzelfde via de raam- of muurroosters. Er bestaan zelfs speciale, regen- en insectwerende roosters voor nachtkoeling over de volledige hoogte van de ramen of deuren. Ramen hoeven ’s nachts niet open te staan om frisse lucht binnen te laten en de thermische massa van de woning weer helemaal te laten afkoelen. Door nachtkoeling te combineren met goede zonwering, is zelfs op de heetste zomerdagen geen airco nodig om een aangenaam binnenklimaat te realiseren.

Nog vragen overeen gezond binnenklimaat ? Stel ze allemaal in de Paleizen 1, 3, 4, 5, 9 en 12 op BATIBOUW!

Ook interessant