Verbouwen

De drie thema's van Batibouw 2019

De drie thema's van Batibouw 2019
Leven is bouwen – zo luidt de nieuwe slogan voor Batibouw 2019. Bezoekers kunnen op Batibouw terecht voor hun bouwproject, dat met hen evolueert doorheen het leven. Ze weten dat een bezoek aan Batibouw dé manier is om te vinden wat ze zoeken. Batibouw is hun partner waar betrouwbare en bekende merken en exposanten aanwezig zijn. Tijdens de jaarlijkse persconferentie op 13 december zijn de drie thema's voor Batibouw 2019 onthult.

Healthy Indoor Climate

Ten eerste schenkt Batibouw met het thema Healthy Indoor Climate aandacht aan het belang van een gezond binnenklimaat. Anno 2018 brengen we meer tijd binnen door dan ons lief is, zowel thuis als op het werk. Een gezond binnenklimaat met frisse lucht is van groot belang, aangezien duffe ruimten met vervuilde lucht al snel kunnen zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid en andere klachten. Daarbij komt dat woningen en gebouwen tegenwoordig zo goed zijn geïsoleerd dat een natuurlijke stroom met verse lucht en ventilatie van de ruimten minder vanzelfsprekend zijn. Daarvoor moeten dus nieuwe oplossingen worden gezocht. Een goede ventilatie of een ventilatiesysteem is onmisbaar voor het behoud van een gezond binnenklimaat. Voor een gezond binnenklimaat moet rekening worden gehouden met de temperatuur van de ruimte, de vochtigheidsgraad en de hoeveelheid schone lucht. De binnentemperatuur moet constant zijn en tussen de 19°C en 22°C. Daarnaast kan vocht in huis zowel voor de gezondheid als voor de woning nefast zijn, daarom is een gecontroleerde vochtigheidsgraad aangeraden.

New Way of Living

New Way of Living, zo luidt het tweede thema van Batibouw 2019. We moeten het in België vaker stellen met minder ruimte om te leven en te bouwen. Vroeger waren grote woningen buiten de stad de norm, vandaag kiezen we meer voor de stad. Eén van de beweegreden daarvoor is te vinden in het mobiliteitsprobleem: we willen minder in de file staan en zo dicht mogelijk bij het werk wonen. Gevolg: we wonen met meer op minder vierkante meters en moeten kleiner gaan wonen. Daarbij komt dat de bouwgronden duurder worden, wat resulteert in kleinere woningen. Projectontwikkelaars komen met inventieve woonoplossingen in oude industriezones. Ook alternatieve manieren van wonen zijn ons niet meer vreemd: naast de eengezinswoning gaan we tegenwoordig co-wonen of worden huizen omgebouwd tot een kangoeroewoning. Ook termen als cohousing, zorgwonen en CLT’s zijn ons niet meer vreemd.

Smart building

Ten slotte schenkt de beurs dit jaar meer aandacht aan Smart building, een verzamelnaam voor alle nieuwere bouwtechnieken, waarbij efficiëntie het codewoord bij uitstek is. Zo is er BIM, het Building Information Model. Alle partijen die deel uitmaken van het bouwproces verzamelen hun informatie in een database die iedereen kan raadplegen. Denk ook aan 3D-printing en 3D-scanning, twee technieken die zorgen voor een meer gedetailleerde uitvoering van het bouwproces waarbij creativiteit en last-minute aanpassingen beter mogelijk zijn. Maar Smart building wilt ook zeggen dat we gaan bouwen op een meer bewuste, duurzame en energiezuinige manier. Daarvan is het fenomeen circulair bouwen een goed voorbeeld. Hierbij draait het om een slim gebruik van grondstoffen, producten en goederen en het hergebruiken ervan, zodat de kringloop wordt gesloten. In een circulaire economie wordt alles gerecycleerd, herbestemd, hergebruikt en hersteld. Zo moeten gebouwen in een circulaire economie de mogelijkheid hebben om makkelijk te worden gedemonteerd en daarna hergebruikt of gerecycleerd. Er wordt geopteerd voor lokale, hergroeibare en biobased materialen.

Alle praktische Batibouw informatie vindt u hier

Ook interessant