Dossier Batibouw

Batibouw 2017: Paleis 4 en 5 in het teken van buitenkant van het huis

  BE   7 februari 2017 Bron: Batibouw
Batibouw 2017: Paleis 4 en 5 in het teken van buitenkant van het huis
Of je nu bouwt of renoveert, alles staat of valt met de kwaliteit van de buitenschil. De gevel blijft hét visitekaartje van elke woning, maar ook isolatie en luchtdichtheid verdienen alle aandacht. Want hoe beter we isoleren, hoe hoger het comfort in huis en hoe lager de energiefactuur. In de Paleizen 4 en 5 van BATIBOUW vinden bezoekers alle oplossingen voor een mooie, comfortabele en toekomstgerichte buitenschil.

Bouwen is kiezen, en dat geldt nog het meest voor de buitenkant van het huis. Traditionele of langgerekte gevelstenen? Of een strakke gevelpleister? Dakpannen of leien? Even belangrijk is wat we niet zien: isolatie, bouwblokken en vloerelementen. Opnieuw stapelen de keuzes zich op. Zachte isolatiedekens of harde platen? Keramische bouwblokken, cellenbeton, kalkzandsteen of beton? En de vloeren: ga je voor klassieke welfsels of voor strakke breedplaatvloeren? Misschien is de ruimte beperkt of verkeert het dak nog in goede staat: dan is een vloeropbouw met balken en vulpotten interessant. Gezien de steeds strengere energie-eisen en hoge bouwkosten, hebben (ver)bouwers meer dan ooit behoefte aan begeleiding en advies, zéker in de ruwbouwfase. Precies wat ze krijgen in Paleis 5: dé plek om ruwbouwelementen in al hun glorie te bewonderen.

Aandacht voor buitenschrijnwerk

De buitenschil is bepalend voor de energieprestaties van een woning. Daarbij gaat de aandacht steevast naar de isolatie in de vloeren, muren en het dak. Maar wat we niet mogen vergeten, is dat ook ramen en deuren een belangrijk deel uitmaken van de bouwschil. In Paleis 4 tonen fabrikanten hun jongste innovaties in aluminium, hout en pvc, inclusief superisolerende twee- of drievoudige beglazing.

Opvallende nieuwkomer in Paleis 4: de garagepoort. Meer dan logisch, want ze maakt in veel woningen integraal deel uit van de buitenschil. Fabrikanten doen er dan ook alles aan om sterk isolerende en luchtdichte oplossingen te ontwikkelen.

Licht en ruimte

De gevel beschermt niet alleen tegen de weersinvloeden, maar moet ook zo veel mogelijk daglicht binnenlaten. Zo ontstaat een gevoel van licht en ruimte. Ramenfabrikanten anticiperen met slanke profielen en grote glaspartijen. Deze trend komt het meest tot uitging bij de steeds grotere schuiframen die zorgen voor een prachtig panorama en een maximale lichtinval. En dat zonder in te boeten aan gebruiksgemak en veiligheid, getuige de zachte sluitsystemen, elektrische aansturingen en opties voor toegangscontrole zoals vingerscans.

Ook via hellende en platte daken kunnen we de lichtinval maximaliseren. Met een dakraam of platdakvenster, of via een lichtkoepel of –tunnel. Op BATIBOUW ontdekken we voor het eerst dakvensters in een uv-bestendige witte verf. Zeer welkom, aangezien 85 procent van alle Belgische muren wit is.

Zonwerende oplossingen

De behoefte aan daglicht in huis heeft één keerzijde: het risico op oververhitting. Om dat te voorkomen, vinden bezoekers in Paleis 4 alle mogelijke zonwerende oplossingen, die zowel technisch als esthetisch perfect aansluiten bij hun buitenschil. Een absolute must voor een aangenaam binnenklimaat, en een lagere energiefactuur.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo