Nieuwbouw

Batibouw 2014: Van droom tot realiteit in 5 dagen met Quickbuild

Tijdens Batibouw 2014 lanceert Roosens Bétons haar concept `Quickbuild`. QuickBuild is een bouwconcept dat het mogelijk maakt de kwaliteit van de open ruwbouw van een gebouw te verhogen, terwijl de uitvoeringstermijn ervan drastisch wordt verkort. Deze omvat de levering, de plaatsing van de muren en, als optie, het plaatsen van holle vloerplaten. Het systeem is eenvoudig: betonnen muren worden voorgefabriceerd in de fabriek door assemblage 'op maat' van blokken met behulp van mortellijm. Deze muren worden vervolgens geleverd en opgeslagen in volgorde van de montage op de werf. Deze muren worden dan met een kraan geplaatst. De koppeling van de verschillende elementen wordt met behulp van speciale mortel uitgevoerd.

Een optimale prijs/kwaliteit/prestatie-verhouding

De geautomatiseerde prefabricage van de muren in de werkplaats maakt het mogelijk een aanzienlijke besparing te bewerkstelligen. Het leidt namelijk tot een verkorting van 75% van de plaatsingstermijn, tot een vermindering van de behoefte aan arbeidskrachten en aan materiaal dat noodzakelijk is op de werf. Quickbuild levert bovendien ook amper afval op. De superieure uitvoeringskwaliteit van de prefabmuren maakt het overigens mogelijk om te besparen op het niveau van afwerkingen, zoals bv. pleisterwerken.

De vlakheid en de netheid van het metselwerk optimaliseren het thermische rendement van het bijhorende isolatiemateriaal. De prefabricage van de Quickbuild-muren garandeert perfect luchtdichte muren. Het gebruik van hoogwaardige mortellijm in een zeer kleine hoeveelheid beperkt het aantal warmtebruggen die te wijten zijn aan metselwerkdichtingen aanzienlijk.

Het Quickbuild-concept garandeert ten slotte een verhoogde bouwkwaliteit en maakt het mogelijk om makkelijk een EPB-certificaat te verkrijgen, ongeacht de beoogde energieprestatie.

Eenvoudig en snel geplaatst in alle weersomstandigheden

Aangezien de muren op geautomatiseerde wijze in een werkplaats zijn gefabriceerd, is er minder geschoold personeel en materiaal nodig bij het plaatsen op de werf: een passende kraan volstaat. De muren, waaraan nummers worden toegekend, worden geassembleerd aan de hand van een vooraf opgesteld plaatsingsplan.

De cijfers spreken voor zich: gemiddeld 175m² per dag, wat neerkomt op één verdieping per dag. Het volstaat rekening te houden met de plaatsing van de vloeren en het eventuele storten van de druklaag, die twee dagen zal nodig hebben om te drogen. 5 werkdagen voor een huis met gelijkvloers + 1 verdieping!

Dankzij Quickbuild hoeft men zich geen zorgen meer te maken over het slechte weer. Het is mogelijk om zelfs bij regenweer te werken. Een temperatuur van minder dan -5° C vormt de enige begrenzing voor de werken.

Quickbuild van Roosens Bétons

Flexibele oplossing

Het QuickBuild-concept biedt, net als zijn beschikbaarheid in zwaar of licht beton, een oplossing op maat die beantwoordt aan de vereiste prestaties: drukbestendigheid, thermische en akoestische isolatie, brandbestendigheid... QuickBuild is geschikt voor alle renovatie-, verbouwings- of nieuwbouwprojecten.

Projectopvolging van ontwerp tot uitvoering

Van het voorafgaande onderzoek tot de productie, via het transport en de montage, wordt het project van A tot Z opgevolgd om een uitvoering met een toegenomen bouwkwaliteit te garanderen, perfect afgestemd op de vereisten van de bouwheer en de projectontwerper. Deze opvolgingsprocedure maakt een drastische controle van de kosten voor het uitvoeren van de werken mogelijk, om zo budgettaire verrassingen te voorkomen.

Milieu-impact en rationeel energiegebruik

Het beton behoort tot de materialen met een levenscyclus die zeer weinig energie vereist. Van de ontginning van de grondstoffen tot hun totale recyclage, via productie- en plaatsingsfasen, kan het beton prat gaan op een grijze energiebalans die begrensd wordt op 275 kWh/m³. Kiezen voor beton, dat is kiezen voor een aanzienlijke verkleining van de impact op het milieu.

Aangezien betonnen producten niet gebakken worden, is de enige bron van de CO2-uitstoot die ze opwekken afkomstig van het cement, een bindmiddel dat onmisbaar is bij hun productie. Cement maakt echter slechts voor 7% deel uit van de samenstelling van het beton (7% cement, 87% grind en zand en 6% water), wat voor een erg beperkte CO2-balans zorgt.

Betonnen producten vertonen niet te verwaarlozen voordelen inzake de energieprestaties van het gebouw (EPB). De verschillende mogelijke samenstellingen (zwaar beton, licht beton...) bieden een scala aan oplossingen die aan de behoeften van de verschillende projecten zijn aangepast. Het Quickbuild-concept garandeert tijdens de uitvoeringsfase een onberispelijke bouwkwaliteit en maakt het mogelijk de vastgelegde energiedoelstellingen na te leven (K45, K30 of zelfs K15).

Een gezonde en comfortabele woning

Of ze nu opgericht worden met zware of lichte betonblokken, in functie van de bestemming van het gebouw, de prefabmuren in beton garanderen een goedkoop warmtecomfort en waken over het welzijn van de bewoners.

Alle grondstoffen die gebruikt worden voor de vervaardiging van betonnen muren zijn natuurlijk en inert. Het beton blok, een afgewerkt product afkomstig van deze grondstoffen, is dus niet vervuilend, perfect recycleerbaar en draagt hierdoor bij aan de bescherming van de luchtkwaliteit zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het gebouw.

U vindt Roosens Bétons tijdens Batibouw 2014 in Paleis 5, stand 305

Ook interessant