Duurzaam Bouwen

Impact van luchtdicht bouwen op E-peil woning vaak onderschat

Door de verlaging van het E-peil van de woning naar E70 in 2012 en verder naar E60 in 2014, wordt het belang van luchtdicht bouwen steeds groter. Bouwers en verbouwers onderschatten echter nog vaak de impact van een luchtdichte gebouwschil op het E-peil van hun woning en bijgevolg op hun energiefactuur.
Luchtdicht bouwen is een basisvereiste om geen energie verloren te laten gaan via kieren en spleten. Koude lucht die ongecontroleerd de woning binnenstroomt en opgewekte warmte die het huis via kieren en spleten verlaat, verhogen de energiefactuur en verlagen het wooncomfort aanzienlijk. Een goede score op gebied van luchtdichtheid kan een verschil maken van 10 punten voor het E-peil van de woning.

Kiezen voor de juiste ruwbouwmaterialen
Voor het bouwen van een luchtdichte woning is de keuze van het ruwbouwmateriaal bepalend. Massieve bouw met Ytong of Hebel, biedt een zeer geringe kans op luchtlekken. De bouwstenen worden gelijmd waardoor er geen lucht verloren gaat via voegen. De traditionele bouwmethoden met binnenmuur, buitenmuur en spouw zijn daarentegen erg gevoelig voor luchtlekken door de grote hoeveelheid onderlinge aansluitingen. Verder hebben deze bouwstenen geen holle ruimtes zoals traditionele snelbouwstenen. Er circuleert bijgevolg geen lucht in de muren zelf en er is geen risico op het veroorzaken van luchtlekken bij het plaatsen van bijvoorbeeld stopcontacten. Ook voor het dak is Hebel cellenbeton een gemakkelijke en betrouwbare oplossing. De dakplaten zijn dragend, licht en isolerend tegelijkertijd. Ze sluiten perfect op elkaar aan en hun isolatiewaarde vermindert niet doorheen de tijd, net zoals bij de Ytong-blokken.

Strenge boetes
Luchtdicht bouwen heeft niet alleen een impact op de energiefactuur. Het niet naleven van de energieprestatie regelgeving kan bouwers en verbouwers veel geld kosten. Een boete bedraagt ongeveer drie keer de ‘uitgespaarde’ investering. Indien de investering voor het E70 peil bijvoorbeeld 1000 euro bedraagt, betaalt de bouwer of verbouwer een boete van 3000 euro voor het niet naleven van de regelgeving.