Vastgoed

Banken heffen erfpachtban op

Banken gaan weer hypotheken verstrekken voor de financiering van de aankoop van woningen op particuliere erfpachtgrond. De gezamenlijke Nederlandse banken, verenigd in de NVB, hebben de hand toegestoken aan overheden, toezichthouders, erfverpachters en consumentenorganisaties om tot een oplossing te komen.

Sinds begin vorig jaar verstrekken banken niet tot nauwelijks hypotheken voor woningen die zich bevinden op particuliere erfpachtgrond. Dat heeft tot gevolg dat die woningen onverkoopbaar zijn.

Meer zekerheid

De banken zijn van mening dat de voorwaarden waarop erfpacht wordt uitgegeven meer zekerheid moeten bieden. „Solide erfpachtvoorwaarden zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat een potentiële koper op termijn niet voor verrassingen komt te staan”, laat een woordvoerder van de NVB weten.

Maar niet alleen de aankoop van woningen op particuliere erfpacht leek niet meer te financierbaar. Afgelopen weken kwam een aantal gevallen aan het licht waarbij enkele banken ook weigerden om de aankoop van een woning op gemeentelijke erfpacht te financieren.

Die weigering had alles te maken met de resterende looptijd van de erfpacht en de onduidelijkheden over de verhoging van de gemeentelijke erfpachtbijdrage. Vooral de gemeente Amsterdam, de grootste erfpachtaanbieder van het land, is daar uiterst ontransparant in.