Algemeen

Ballast Nedam ziet meer consolidatie

De consolidatiegolf in de Nederlandse bouw- en vastgoedsector zal dit jaar zeker doorzetten, zegt Ballast Nedam-bestuursvoorzitter René Kottman in een interview met Dow Jones Nieuwsdienst. De vijfde bouwonderneming van Nederland naar omzet gemeten zal zelf geen grote overnames doen, gezien de matige vermogenspositie van de onderneming.

Op de vraag of Ballast Nedam zelf een overnamedoelwit is, geeft Kottman begrijpelijkerwijze geen antwoord. Maar wel zegt hij dat "zelfstandigheid voor een beursgenoteerd bedrijf geen doel op zich mag zijn".

Kottman, die sinds november 1999 aan het hoofd staat van de bouwonderneming uit Nieuwegein, zegt dat hij in dit opzicht zelf eigenlijk geen zeggenschap over de toekomst van zijn bedrijf heeft. "Het is aan de aandeelhouders om interesse van buitenaf te beoordelen. Zij zijn de eigenaren van het bedrijf en besluiten dus over eventuele interesse van buitenaf."

Ballast Nedam was in 2004 al het overnamedoelwit van plaatsgenoot TCN Property. Deze projectontwikkelaar zag vorig jaar echter af van een overname. De consolidatietrend in de Nederlandse bouwsector werd hierna verder vormgegeven door de overname van projectontwikkelaar AM door BAM. Daarnaast heeft ABN Amro dochter Bouwfonds te koop gezet, terwijl ingenieursbureau Groenewoud eind 2005 werd ingelijfd door Centric KSI.

ABN Amro-analist Thijs Hovers bevestigt in een rapport dat de Nederlandse bouwsector druk aan het consolideren is geslagen. Hij noemt Ballast Nedam in toenemende mate een overnamekandidaat, met de verborgen waarde van de grondbezittingen (die tegen de aankoopprijs op de balans staan), het potentieel aan margegroei en het afschaffen van de beschermingsconstructies als belangrijke katalysatoren die een overname in de hand kunnen werken.

Kottman zegt vol vertrouwen te zijn over de zelfstandige toekomst van Ballast Nedam. "Wij kunnen heel goed op eigen kracht verder." Kottman saneerde het bedrijf fors, waarbij ook in Nederland werd ingegrepen. Hierdoor dook het bedrijf in 2001 en 2002 diep in het rood. In vijf jaar daalde het aantal werknemers van ongeveer 7.500 naar circa 4.000.

De grote verliezen zorgden er wel voor dat Ballast Nedam over een aantrekkelijke portie compensabele verliezen beschikt. Daardoor is betaling van vennootschapsbelasting de komende jaren niet aan de orde. Afgelopen maandag maakte Ballast Nedam bekend dat de nettowinst over 2005 uit zal komen op 20 miljoen euro, aan de bovenkant van de vorig jaar afgegeven verwachting van 18 miljoen tot 20 miljoen euro.

Daarnaast maakte de onderneming een lange lijst nieuwe orders bekend, met een totale waarde van circa 500 miljoen euro, op een totale orderportefeuille per eind juni 2005 van 1,125 miljard euro.

Goede ontwikkelingen, beaamt Rabo Securities-analist Ralf Jacobs, die echter nog niet zo overtuigd is van een snelle overname. "Ballast Nedam is nu een puur Nederlandse speler in een kleine, gefragmenteerde markt. Ik zie er voor een buitenlandse partij dan ook weinig meerwaarde in. Pas als de PPS-markt vol op stoom komt in Nederland, verwacht ik een overname en dat kan nog wel een paar jaar duren."

Ballast Nedam zelf wil graag kleine overnames doen op het gebied van projectontwikkeling. Kottman: "Projectontwikkeling levert nu eenmaal een hogere marge op dan voor derden bouwen. We kijken met veel interesse naar die markt, maar al te groot zal een eventuele overname niet zijn."

Met projectontwikkelaar TCN Property ging Ballast Nedam in oktober vorig jaar een joint venture aan, waarin integrale bouwprojecten worden opgenomen die via publiek-private samenwerking worden gerealiseerd, onder de naam Abl2. In deze joint venture worden alleen speciale, grotere herontwikkelingsprojecten ondergebracht, waarvoor de overheid opdrachtgever is.

Naast de lange lijst nieuwe projecten die Ballast Nedam afgelopen maandag bekendmaakte, is de bouwer in een consortium met het Deense Per Aarsleff in de race om de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Met dit contract is circa 1 miljard euro gemoeid. Ballast Nedam zal daarnaast volgens Kottman zeker tenderen voor de aanleg van de rest van de Hanzelijn. Ballast Nedam legde samen met technisch partner GTI al beslag op de aanleg van de tunnel onder het Drontermeer die onderdeel uitmaakt van de Hanzelijn.

Een nieuwe activiteit vormt de aanleg van windmolenparken. In maart 2006 gaan de eerste palen de grond in voor de aanleg van een park voor de kust bij Egmond aan Zee. Met de opdracht die Ballast Nedam samen met partner Vestas uitvoert, voor Shell en Nuon, is een investering van ruim 200 miljoen euro gemoeid.

Het bouwbedrijf wil volgens Kottman op het gebied van offshore windenergie een toonaangevende speler in Europa zijn. Kottman zegt verder dat zijn contract in september 2007 afloopt. In het jaarverslag staat deze datum als tijdstip van vroegpensioen. Hij heeft er dan tweemaal een periode van vier jaar op zitten. Dat is al heel wat langer dan de gemiddelde bestuurder van een beursgenoteerd fonds, beaamt Kottman.

Volgend jaar kan Ballast Nedam eindelijk ook weer dividend uitkeren, maakte het bedrijf vorig jaar al bekend. "We gaan inderdaad dividend uitbetalen," zegt Kottman. Rekenend met een uitkeringspercentage van circa 50% van de nettowinst van 20 miljoen euro over 2005, kunnen aandeelhouders waarschijnlijk een dividend van circa 1 euro per aandeel tegemoet zien.
Build for Life