Bedrijfsnieuws

Ballast Nedam saneert verder

Bij Ballast Nedam verdwijnen nog eens een kleine vierhonderd arbeidsplaatsen: in Engeland 275, bij de prefabbetondivisie ruim honderd.

In het afgelopen jaar schrapte Ballast Nedam, dat inmiddels weer zwarte cijfers schrijft, al 880 banen. Daar komen er nu nog een 400 bij.

Bestuursvoorzitter R. Kottman van Ballast Nedam maakte het nieuwe banenverlies gisteren bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers in Amsterdam.
Na twee dramatische jaren, waarin het verlies opliep tot boven de 100 miljoen euro, behaalde de Nieuwegeinse bouwer over de afgelopen zes maanden een winst van 3 miljoen euro. Volgens de topman is dat het resultaat van de ingrijpende reorganisatie die vorig jaar is ingezet. “De winst is nog heel fragiel, maar we zijn uit de rode cijfers.”
Mede door de verkoop van de baggeractiviteiten en het afbouwen van de internationale bouwdivisie daalde de omzet, van 975 miljoen naar 801 miljoen euro.
De bescheiden winst weerhoudt Ballast Nedam er niet van verder te saneren. Zo zal de prefabbetondivisie opnieuw worden ingekrompen. De fabriek in Raalte wordt gesloten, andere locaties moeten afslanken. In totaal gaat dat ten koste van zeker honderd arbeidsplaatsen. Ballast Nedam treft daarvoor een voorziening van 2 miljoen euro. Kottman: “De prefabmarkt is in mineur, we kunnen gewoon niet wachten tot het beter wordt.”
Ook in het Verenigd Koninkrijk, dat nog altijd met verlies draait, verdwijnen opnieuw banen. Het werkgebied wordt verkleind, een aantal kantoren gesloten. Van de duizend arbeidsplaatsen gaan er daardoor 275 verloren.
Uiteindelijk wil Ballast Nedam zijn Britse activiteiten verkopen. Het lijkt er evenwel sterk op dat de bouwer geen koper kan vinden. Begin dit jaar sprak Kottman de verwachting uit dat de divisie dit jaar nog van de hand zou gaan. Gisteren wilde de topman helemaal niets meer kwijt over de stand van zaken met betrekking tot de verkoop. “Gebleken is dat opmerkingen daarover niet in ons belang zijn”, liet Kottman weten.

Voorzichtigheid
Tegen alle ontwikkelingen in deed de Nederlandse bouw- en ontwikkelingspoot van Ballast Nedam het bijzonder goed. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 18 miljoen euro, 5 miljoen euro meer dan in het eerste halfjaar van 2002. “Wat hier loont, is onze voorzichtigheid. We bouwen pas als er investeerders of gebruikers zijn. Wij hebben dan ook geen leegstand.”
De infratak ondervindt wel hinder van de krappere budgetten voor infrastructuur, maar vangt dat onder meer op door werk middels nieuwe contractvormen binnen te halen.
Bestuursvoorzitter Kottman kon niet garanderen dat Ballast Nedam ook over het gehele jaar winst zal draaien. Daarvoor zijn de infra- en de prefabbetonmarkt voorlopig te onzeker. “De minister zou ons op Prinsjesdag plezierig kunnen verrassen met extra investeringen in de infrastructuur, maar ik verwacht niet dat dat gebeurt.”
Build for Life