Algemeen

Ballast Nedam naar C&A-familie Brenninkmeijer

Alleen een openbaar bod op alle aandelen van het beursgenoteerde Ballast Nedam kan een overname door Egeria, het investeringsvehikel van de familie Brenninkmeijer, nog roet in de weg staan.

Als de overname slaagt, blijft op termijn een leeg beursfonds over. De internationale divisie van Ballast Nedam is inmiddels opgeheven. De Britse activiteiten staan bovendien al geruime tijd in de etalage. Het bouwbedrijf verwacht die dit jaar nog af te stoten.
Investeerder Egeria bracht twee weken geleden een bod uit op de Nederlandse poot van Ballast Nedam. Het bestuur van de bouwer wilde toen nog niet aangegeven of het genegen was in te gaan op de bieding. Bestuursvoorzitter R. Kottman bestempelde het bod destijds wel als “serieus en concreet”.
Egeria krijgt van Ballast Nedam nu de mogelijkheid om voor “een beperkte periode” exclusief te onderhandelen. Gedurende die tijd wordt ook het boekenonderzoek uitgevoerd. De verleende exclusiviteit vervalt zodra er “een openbaar bod door een andere partij op de aandelen van Ballast Nedam” wordt gedaan, benadrukt de aannemer. Een definitieve akkoord met Egeria wordt naar verwachting op 23 april tijdens de aandeelhoudersvergadering voorgelegd aan de aandeelhouders. “We verwachten niet dat we eerder al een extra vergadering moeten beleggen”, aldus een woordvoerder van Ballast Nedam.
Financiële details zijn niet bekend gemaakt. Analisten schatten evenwel dat het bod tussen de 75 en 125 miljoen euro moet liggen. De Nederlandse divisie, die onlangs juridisch en financieel werd gescheiden van de rest van het concern, draait met vierduizend werknemers een omzet van 1,1 miljard euro en is winstgevend.
Egeria werd in 1997 opgericht door de familie Brenninkmeijer, die rijk werd met het modedetailhandelsconcern C&A. Egeria zegt vooral te investeren “in ondernemingen met sterke groeimogelijkheden”. Na enkele jaren worden aankopen doorverkocht of naar de beurs gebracht. Eind 2000 kaapte Egeria samen met durfkapitalist HAL kantoorinrichter Ahrend voor de neus weg van Buhrmann, dat een vijandig bod had uitgebracht op de branchegenoot.
Volgens een woordvoerder van Ballast Nedam heeft Egeria toegezegd de naam Ballast Nedam te zullen handhaven. Wat dat betekent voor de naamgeving van de holding, is nog onduidelijk. “Daar willen we nu nog niet op vooruitlopen.”
Build for Life