Zwembaden en (zwem)vijvers

Badboot van Antwerpen is voorbeeld van duurzaamheid

Badboot van Antwerpen is voorbeeld van duurzaamheid
Sinds augustus 2012 kan men op het Eilandje in Antwerpen genieten van een drijvend en verplaatsbaar openlucht-zwembad: de Badboot! De Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsplanning Antwerpen heeft de opdracht voor de bouw en de uitbating toegewezen aan bureau V-zit. Deze deed een beroep op de expertise van Sculp(IT) voor de architectuur en van S&R Group voor de zwembadtechnieken. Warmtepompspecialist Daikin werd ingezet voor de technologie voor opwarming van het zwembadwater. De plaatsing van de Daikin chiller gebeurde door installatiebedrijf Klimaplan.

Voor de Badboot werden twee duwbakken en één ponton omgevormd tot één drijvend en verplaatsbaar zwembadcomplex van 120 bij 25 meter. De zwembaden, die op een minimale hoogte boven het dokwater liggen, moeten de gebruikers het gevoel geven dat ze in het dok zelf zwemmen. Het zwembadproject wordt geprezen omwille van zijn duurzaamheid: naast het hergebruik van bestaande schepen wordt ook van geavanceerde energie- en milieutechnieken gebruik gemaakt. Hierin draagt Daikin haar steentje bij: dankzij de Daikin WP chiller, type EWWD-JSS worden de zwembaden verwarmd door warmte aan het dokwater te onttrekken (hernieuwbare energie).

Technologie
De Daikin WP chiller EWWD-JSS is een water-water systeem dat energie uit het Scheldewater haalt. Na opwaardering via de warmtepomp wordt de warmte afgegeven aan het zwembadwater. De koude van het zwembadwater wordt dan weer opnieuw afgegeven aan de Schelde. In het systeem werden 2 scheidingswisselaars geïntegreerd om zowel het zwembadwater als het Scheldewater te isoleren van de warmtepomp.



Installatie
Installatiebedrijf Klimaplan zorgde voor de plaatsing van de chiller. “De keuze voor een water-waterwamtepomp paste perfect in dit project, omwille van de esthetica – op die manier liggen de machines onder water – en omwille van het rendement. Doordat men energie kan putten uit het Scheldewater, dat in de zomer iets warmer is en meestal een weinig schommelende temperatuur kent, bekomt men een rendement van 1 op 4: voor elke kW elektrische energie die men er insteekt krijgt men 4,12 kW warmte terug! Dit was met geen enkele andere installatie mogelijk geweest.” De installateur voegt hieraan toe ook verschillende andere merken te hebben geanalyseerd, “maar DAIKIN kwam overal als beste uit de bus, zowel wat de beschikbaarheid van de technologie, als de prestaties, het rendement, het gebruikte koelmiddel als de compressoren betreft.” De Daikin chiller maakt gebruik van het zuivere koelmiddel “R134A”, dat een duurzame vervanger is van de binnenkort verboden HCFK “R22” (tot eind 2014). De monoschroef compressoren zijn opmerkelijk gebruiksvriendelijker en duurzamer dan gewone compressoren. Het bedrijf Klimaplan, dat voor het eerst een water-waterpomp op deze schaal installeerde, had de installatie – ondanks vele uitdagingen – op anderhalve week afgerond.

Ook interessant