Architectuur

BVA bezoekt Bayer-site in Diegem

Op vrijdag 28 mei 2010 bezoekt BVA (Bond Vlaamse Architecten) de nieuwe Bayer-site in Diegem. Met dit gebouw, dat de drie belangrijkste productie-divisies van de Duitse concern (Bayer HealthCare, Bayer Cropscience en Bayer MaterialScience) verenigt, won architect Reginald Schellen de Belgische Prijs voor Energie 2009 in de categorie niet-residentiële gebouwen.

Het ontwerp focust zich op vernieuwende toepassingen van duurzame en milieuvriendelijke technieken. De nadruk wordt gelegd op de optimalisatie van de buitenschil, in samenspel met een energiezuinige klimatisatie van de binnenruimten. Het resultaat is een gebouw met een K-peil 30 en een E-peil 63.

Duurzame technieken

De belangrijkste technieken, die voor de klimatisatie van het gebouw worden toegepast, zijn betonkernactivering, een warmtepomp aangesloten op een BEO-veld (boorgat energie opslag) en grond-lucht warmtewisselaars.

Betonkernactivering zorgt voor de basis verwarming en koeling van het gebouw. In prefab betonnen vloerelementen worden kunststofleidingen verwerkt. Door deze leidingen stroomt, naargelang de behoefte aan verwarming of koeling, warm of koud water die de massa van de betonplaat op temperatuur brengt. Hierdoor kan gewerkt worden met lage CV-watertemperaturen in wintercondities en hoge temperaturen voor gekoeld water in zomerse omstandigheden. Dit leidt tot grotere rendementen voor de condenserende ketels en de compressiekoelmachine. In het kantoorgebouw is geen vals plafond voorzien omdat dit de goede werking van de energie uitwisseling bij betonkernactivering kan verhinderen.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be