Architectuur

BVA architectuurtrip naar werk van Rau in Nederland

Op 21 mei 2010 was de Duitse architect Thomas Rau, samen met enkele van de naaste medewerkers waarmee hij in 1992 in Amsterdam het architectenbureau RAU oprichtte, gastheer voor BVA. Zij namen een groep van een vijftigtal bijzonder geïnteresseerde Vlaamse collega''s op sleeptouw langs enkele van hun meest markante realisaties.

“Duurzaam bouwen”, is zonder twijfel het meest gebruikte, maar wellicht ook het meest misbruikte begrip in hedendaagse publicaties over architectuur. Iedereen lijkt wel duurzaam bezig en alle producten worden tegenwoordig duurzaam voorgesteld. Geen wonder dat Thomas Rau deze term vermijdt en dat hij het bij voorkeur heeft over “levensvatbaarheid” en “oneplanetarchitecture”.

Projecten
De uitstap startte met een bezoek aan het Wereldnatuurhuis in Apeldoorn. Het gebouw is opgevat als een hut van wilgentenen, bestaande uit gelamineerd houten spanten met een bekleding van verduurzaamde inlandse houtsoort (plato hout) en biedt onderdak aan het dienstencentrum voor de Apenheul en WereldNatuurhuis Apeldoorn met een ondergronds auditorium.

Daarna werden twee erg uiteenlopende scholen bezocht. De eerste was CSG - Sprengeloo; een hoogbouw van gestapelde klas- en werkruimten in ronde vormen. De architect trachtte op die manier de circulatie te minimaliseren, voldoende lichttoetreding te verzekeren en maximaal de buitenruimte te vrijwaren.
Vervolgens kwam het Stedelijk Gymnasium, dat nog in opbouw is, aan bod. In dit project worden de kanalen voor de ventilatie en de elektrische leidingen ingebouwd in kolommen en vloerplaten, om zo verlaagde plafonds te vermijden en toch maximale flexibiliteit in indeling te behouden.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be