Algemeen

BTW-lasten uit verleden bedreigen investeringsbudget

In 2005 bedraagt het totale investeringsbudget van de Vlaamse overheid ongeveer € 1,5 miljard. Deze investeringen betreffen niet alleen wegen- en havenwerken maar ook sociale woningen, scholen, ziekenhuizen enz. Zopas heeft de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg de Vlaamse regering veroordeeld tot de betaling van € 287 achterstallige BTW. Aldus dreigt maar liefst één vijfde van het totale investeringsbudget van de Vlaamse overheid aan achterstallige BTW op te gaan. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) vindt dit niet kunnen.

Dankzij de hervorming van het waterzuiveringsbeleid die minister van leefmilieu Kris Peeters dit jaar heeft doorgevoerd, is er voortaan geen betwisting meer: het BTW-tarief bedraagt 6% en niet langer 21% vermits de waterzuiveringsvergoeding via de drinkwaterfactuur wordt geregeld. Dit facturatiesysteem werd in Wallonië altijd al toegepast. Vandaar dat in het Waalse Gewest steeds een BTW-tarief van 6% gold. Intussen wordt de Vlaamse regering wel achtervolgd door discussies over onbetaalde BTW-bedragen uit de periode 1996-2001.

De VCB vreest dat als de Vlaamse regering dit enorme bedrag effectief moet bijbetalen, zij nog verder zal besparen op haar investeringsuitgaven. Dit jaar ligt het totale investeringsbudget van de Vlaamse regering zo al een half miljard € lager dan de voorbije vier jaren. Het is dan ook belangrijk dat minister Peeters tegen de uitspraak van de Antwerpse rechtbank in beroep gaat.

Indien de boete uiteindelijk toch zou moeten worden betaald, mag zij het Vlaamse investeringsbudget niet aantasten. Nu reeds schiet de Vlaamse overheid schromelijk tekort in het onderhoud van haar wegen- en gebouwenpatrimonium. Nu reeds zijn er ziekenhuizen, rustoorden, scholen en sociale woningen tekort om in de talrijke behoeften te voorzien.

De boete vormt ook een belangrijke bedreiging voor het waterzuiveringsprogramma van de Vlaamse overheid, juist op het moment dat dit investeringsprogramma moet worden versneld. Want indien de Vlaamse overheid op dit vlak tegen 2007 onvoldoende vorderingen zal hebben gemaakt, dreigt een Europese boete van maar liefst € 50.000 per dag. En dan zal de Vlaamse overheid een tweede maal voor de kassa moeten passeren, zonder dat meer Vlamingen op een waterzuiveringsinstallatie zullen zijn aangesloten en de Vlaamse waterlopen zuiverder zullen zijn.

Voor de implementatie van de Europese richtlijnen op het vlak van waterzuivering zijn nog aanzienlijke investeringsinspanningen vereist. Kostenprognoses schommelen tussen € 5 en 8,5 miljard. In het Vlaamse Gewest is momenteel nog slechts 63% van de bevolking op een waterzuiveringsinstallatie aangesloten. In het Dijle-, Leie- en Boven-Scheldebekken is de zuiveringsgraad zelfs lager dan 50%. De gemiddelde zuiveringsgraad van de 15 ‘oude’ Europese lidstaten bedraagt daarentegen 78%.

Marc Dillen, Directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw
Build for Life