Architectuur

BIG presenteert ontwerp toren Vancouver

Wie in de toekomst de binnenstad van Vancouver binnen rijdt, komt langs een toren die met de weg meedraait. De door BIG ontworpen Beach and Howe Tower heeft een driehoekige footprint, maar de bovenkant van een slanke vierkante toren. Op die manier wordt optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte boven de krappe locatie.

De 150 meter hoge toren wordt in opdracht van Canada’s belangrijkste projectontwikkelaar gerealiseerd op een moeilijke plek. De beschikbare grond is beperkt door een viaduct, iets wat BIG heeft opgelost door het gebouw dezelfde voetafdruk als het Flatiron Building in New York te geven.

De bewoners van de onderste verdiepingen zitten zo bovendien verder van de weg, wat de lawaaioverlast door het verkeer beperkt. In de lucht geldt het probleem van ruimtegebrek niet en is de verkeersoverlast minder, zodat daar wel de volle omvang van een gangbare toren benut kan worden.

De beschikbare ruimte op de grond wordt ingevuld door een driehoekig podiumgebouw, waarin aanvullende functies als kantoren, winkels en leisurevoorzieningen zijn ondergebracht. Ook worden de aangrenzende straten en de ruimte onder de viaduct bij de publieke ruimte rond de toren betrokken.

Lees verder op Architectenweb.nl