Interieur

B&Q en Berry Floor veroordeeld wegens patentinbreuk

De Londense Patent County Court veroordeelde vandaag het Britse B&Q en zijn leverancier Berry Floor wegens inbreuk op de Quick-Step patenten. B&Q is de grootste retailer voor binnenhuisinrichting in het Verenigd Koninkrijk en maakt deel uit van de op de Londense Beurs genoteerde Kingfisher groep. In juni 2002 spande de Belgische Unilin groep, de producent van Quick-Step, deze zaak aan tegen B&Q en Berry Floor. Unilin beschuldigt B&Q en Berry Floor ervan belangrijke delen van zijn door octrooien beschermde technologie voor lijmvrije laminaatvloeren te kopiëren. De uitspraak° van de Londense County Court is zeer gunstig voor Unilin en verwerpt de tegeneisen van B&Q en zijn leverancier.

“Dit is een belangrijke stap vooruit voor Quick-Step” zegt Bernard Thiers, afgevaardigd bestuurder bij Unilin. “De rechtszaak in Londen was voor ons de test om de sterkte en de waarde van onze intellectuele rechten in te schatten. Het feit dat een ervaren en zeer gerenommeerde rechtbank als de Londense Patent County Court deze uitspraak doet is heel bijzonder voor ons. We zijn ervan overtuigd dat het vonnis een belangrijke impact zal uitoefenen op de industrie en de distributie van laminaatvloeren in het algemeen.”

Laminaatvloeren zijn één van de snelst groeiende productcategorieën in de binnenhuisinrichting en de gespecialiseerde vloerzaken. Vooral de introductie van de zeer gemakkelijk te plaatsen lijmvrije clicsystemen was een belangrijke stimulans voor de markt. De Belgische Unilin groep produceert en verhandelt het laminaatmerk Quick-Step® en realiseert een omzet van 650 mio €.

Onlangs won Quick-Step® voor de vijfde opeenvolgende keer de Britse ‘Flooring Industry Award’ in de categorie ‘hout en laminaat’. Quick-Step® staat bekend als één van de meest innoverende en marketing gerichte merken in de laminaatindustrie.

Ook in de Verenigde Staten bekwam Unilin recent een baanbrekend vonnis. De Court of Appeals for the Federal Circuit wees de eis van Berry Floor terug om een importverbod in te stellen op de Unilin producten. Unilin kan nu zonder risico zijn producten in de U.S.A. verhandelen en importeren.