Architectuur

Architectuurnota roept noodzaak op bakens te verzetten

Rijksbouwmeester Frits van Dongen onderstreept de urgentie die in de Actieagenda Architectuur en Ruimtelijke Ontwerp (2013-2016) is opgenomen. Voor heel Nederland geldt – van snelst groeiende stad tot meest zorgwekkende krimpregio – dat de ruimtelijke ontwikkelingsopgave fundamenteel anders van aard zal zijn dan hij de afgelopen decennia geweest is.

Ontwikkeling van groei met grootschalige functieverandering, monofunctionele nieuwbouw en grootschalige gebiedsontwikkeling behoren tot het verleden. De nieuwe opgave is die van de transformatie van de bestaande stad en het bestaande landschap. Inbreiding, inpassing, renovatie, herbestemming en herontwikkeling vormen de nieuwe bouw- en gebiedsopgaven. Van gebouw tot stad, van weg tot landschap komt de nadruk te liggen op transformatie van de al eerder ingerichte (stedelijke) ruimte.

'Bouwen aan het bestaande’ vraagt om een andere benadering. Er is sprake van een ontwikkeling van groot- naar kleinschalige projecten, van een generieke benadering naar een meer specifieke aanpak toegespitst op de specifieke lokale of regionale opgave. En er is een verschuiving gaande van een ‘top-down’ vooropgezette planning naar een aanpak die adaptiever is. Een benadering die meer ruimte laat voor initiatieven van onderaf. Waarbij sprake is van wisselende allianties en een combinatie van ‘top–down’ en ‘bottom–up’ .

Een andere benadering vergt aan een andere werkwijze de Rijksbouwmeester is dan ook verheugd dat de Actieagenda voor de periode 2013-2016 niet alleen inzet op de versterking van ontwerpkracht en -kwaliteit bij regionale en lokale overheden, ontwerpers, marktpartijen en particulieren maar ook op de eigen rol en verantwoordelijkheid van het rijk. Een integrale en multidisciplinaire aanpak is belangrijk, daarom is de rijksbouwmeester content dat het kabinet in de Actieagenda de voortzetting van het College van Rijksadviseurs borgt.