Architectuur

Architectenbureau redt 'glazen piramides' van sloophamer

Het monumentale lts-schoolgebouw (1969) in Rotterdam-Spangen blijft voor een groot deel behouden. Ector Hoogstad Architecten heeft het meest kenmerkende deel gekocht en vestigt er zijn kantoor. Volgende maand begint de renovatie. Voor de huidige gebruiker, het Melanchthon College, ontwerpt het architectenbureau een nieuwe vleugel aan het oude complex. “Hergebruik is uit duurzaamheidoverwegingen altijd de eerste keuze. Dat we daar nu zo’n karakteristiek object mee van de sloophamer kunnen redden, is een extra bonus.”

Het ontwerp van architect Rein Fledderus (1910-1970), de architect van onder meer De Doelen, is gebaseerd op een modulair bouwsysteem dat hij in de jaren zestig met enkele collega’s ontwikkelde. In Rotterdam zijn in totaal vier scholen volgens dit systeem gebouwd. Die in Spangen stond op de nominatie om te worden gesloopt. Ector Hoogstad Architecten kwam er bij toeval achter, toen het bureau werd gevraagd voor de nieuwbouw voor de huidige gebruiker, de vmbo-afdeling van het Melanchthon College.

“We vonden het meteen al zonde om zo’n bijzonder gebouw volledig te moeten slopen”, zegt architect ir. Joost Ector. “Daarna realiseerden we ons dat het aula-deel perfect zou zijn voor ons eigen bureau. De renovatie wordt behoorlijk complex; het uiterlijk van het gebouw en alle belangrijke kenmerken blijven gehandhaafd, zoals de grote transparante vliesgevels, de modulaire opbouw en het 3D-vakwerkdak met de achttien glazen daklichtpiramides. Zo’n uitzonderlijke constructie zou tegenwoordig letterlijk onbetaalbaar zijn.”



Ook de huidige techniekhal, met dezelfde dakconstructie, blijft deels behouden. Na de renovatie neemt het Melanchthon College de hal weer in gebruik. De andere twee bouwdelen, met leslokalen en gymzalen, worden gesloopt. “Alle delen zijn beoordeeld op de mogelijkheden voor hergebruik. Dat zou eigenlijk altijd de aanpak moeten zijn, ongeacht de monumentale waarde: gebruik wat goed te gebruiken is, maar ga daar niet te krampachtig mee om”, aldus Ector.

De aula wordt één groot, 5 meter hoog atelier voor de bijna zestig medewerkers van het architectenbureau. Op de begane grond komen een grand café en vergader- en expositieruimte, in totaal 1600 m2. Met dit nieuwe kantoor investeert het bureau in een deel van Rotterdam dat voor veel ondernemers niet de eerste keuze is. “Bedrijven zouden vaker dit soort plekken moeten opzoeken en zo helpen het stedelijk en sociaal weefsel te versterken. Dat is in feite ook de rol van architectuur; een rol die we zelf graag in de praktijk brengen.”

Ector Hoogstad Architecten betrekt de nieuwe huisvesting in de zomer van 2010. Tot dat moment verhuist het bureau – op 1 augustus 2009 – tijdelijk naar een van de Europoint-kantoortorens aan het Marconiplein, ook in Rotterdam.