Architectuur

Architect had ingestort gebouw niet voor nijverheid ontworpen

Architect Masood Reza heeft gezegd dat het gebouw, dat eind april is ingestort in de Bengaalse hoofdstad Dhaka, bestemd was voor kantoren, en niet om er textielfabriekjes in onder te brengen. Het kantoor van Reza tekende het "Rana Plaza" in 2004 en het originele plan telde zes verdiepingen, geen negen.

Masood Reza, een erkende Bengaalse architect en professor aan de universiteit, zegt "pijn en angst" te hebben ervaren bij het kijken naar de televisiebeelden van het gebouw en de arbeiders van de confectieateliers die in het puin vastzaten en om hulp riepen.

Het kantoor van Reza tekende het "Rana Plaza" in 2004 en het originele plan telde zes verdiepingen, geen negen. Het gebouw werd niet ontworpen om heel zware gewichten als machines en generatoren te dragen, zegt Reza. "Toen we het gebouw aan het ontwerpen waren, hebben de eigenaar en de bouwpromotor ons nooit gezegd dat de vloeren confectieateliers moesten kunnen dragen. Als ze ons dat gezegd hadden, hadden het ontwerp en de structuur er heel anders uitgezien, veel steviger."

Het Spaanse merk Mango, het Britse Primark en het Italiaanse Benetton bevestigen intussen dat een aantal van hun producten in het Rana Plaza werden geproduceerd. Een gemiddeld maandsalaris bedroeg er nog geen 30 euro.