Architectuur

Architect en glaskunstenaar Borek Sipek overleden

De prominente Tsjechische glaskunstenaar en architect Borek Sipek is op 66-jarige leeftijd overleden. Hij leed al geruime tijd aan kanker, heeft het Tsjechische persbureau CTK zaterdag gemeld. Sipek ontvluchtte het toenmalige Tsjechoslowakije in 1968, na de inval van Sovjettroepen in de hoofdstad Praag. Hij vestigde zich in Duitsland waar hij architectuur en filosofie studeerde. In 1983 kwam hij naar Nederland, waar hij in Amsterdam een ontwerpstudio opende. Na de val van het communisme in 1989 keerde hij terug naar Praag.

Sipek werd vooral bekend door zijn barokke en kleurrijke glaskunst. Werk van hem is onder meer in bezit van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Daar werd in de jaren negentig ook een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk gehouden. Ook bekende mensen als Bill Clinton, Mick Jagger en Karl Lagerfeld hebben werk van Sipek.

In de regeerperiode van Vaclav Havel, die in 1989 president werd en tot 2003 aanbleef, transformeerde Sipek de Praagse Burcht tot een open centrum voor kunst en cultuur. Het gebouwencomplex stamt uit het jaar 880. Vanaf 1992 leidde Sipek twintig jaar lang de opknapbeurt van het verwaarloosde complex.

Ook interessant