Architectuur

Architect Maurice Nio bouwt unieke brug in Italië

Architect Maurice Nio bouwt unieke brug in Italië
In een land dat bekend staat om zijn behoudende bouwkunst, met hier en daar een uitzondering, bouwt NIO architecten een meer dan bijzondere brug. Exotisch van vorm, in dezelfde lyrische stijl als de vele bruggen, viaducten en tunnels die Nio door heel Nederland heen heeft gerealiseerd. Dit is de eerste in het buitenland.

Een brug die ‘heelt’

Momenteel is Nio druk bezig met de voorbereiding van de bouw van een nieuwe brug over de drukke weg tussen Florence en Pisa in Prato. De brug met de naam The Fifth Element is een feest voor fietsers en voetgangers en dankt zijn naam aan het missende element wat het gebied nodig heeft om ‘heel’ te worden. Zo was er eerder geen fietsverbinding op deze belangrijke fietsroute in Prato, een stad die zich fanatiek profileert als een echte fietsstad. Nio beschrijft de brug als ‘een noodzakelijk, functioneel element’ dat tegelijkertijd zodanig tot de verbeelding spreekt dat de stad Prato het ontwerp als logo wil gebruiken om haar ‘groene’ imago neer te zetten. Wethouder Valerio Barberis: “Maurice Nio's bridge embodies in a holistic project all the actions developed in the last 5 years by the municipality: urban sustainable mobility, contemporary aesthetics, innovation, 5g technology, environmental sensibility. The bridge is already a new icon of the urban landscape of the city: the new door of Prato is a contemporary nest that evokes and crystalize the image of energy waves spread by the Centro Pecci.

Een gebouw als sensor

Maurice Nio is geen onbekende in Italië. Dankzij de monumentale kunstwerken in Florence en Barletta en binnenkort in het kleine stadje Montecarlo, zijn vele tentoonstellingen en lezingen door heel Italië, heeft hij naam gemaakt in het land. Nio is in 2006 gevraagd zijn ontwerp Sensing the Waves te presenteren aan het Pecci Center, een fameus kunstcentrum in Prato. Zijn visie werd uiteindelijk geselecteerd. Sensing the Waves dankt zijn naam aan het feit dat het gebouw één grote sensor is die de huidige en toekomstige stromingen aanvoelt, absorbeert en uitstraalt op het gebied van kunst, muziek, film, educatie en food. Het Pecci wil nadrukkelijk een centrum zijn en géén museum. Het is laagdrempelig en voor een breed publiek. Naast de tentoonstellingsruimtes is er een archief, een bibliotheek, een openluchttheater, een bioscoop, ruimten voor educatie en workshops en een restaurant dat gerund wordt door topchef Barni.

Architect Maurice Nio bouwt unieke brug in Italië

Eigen initiatieven

Nio is voortdurend bezig eigen plannen te initiëren en te ontwikkelen in Italië. Eerst in Toscane, maar ook heeft hij ambities in Rome. “Ik ben bezig om een leegstaand gebouw aan de Piazza Duomo te kopen, in het centrum van Pistoia, dat ik wil veranderen in een exclusief hotel. Iets wat een bruisend hart kan worden voor de stad. Een plek waar je afspreekt, zoals het Palazzo Strozzi in Florence. Het moet een nieuw baken worden voor de stad, net als het Pecci Center in Prato.”

Nio weet zelf niet precies waarom zijn werk zo’n succes is in Italië. “Ik hou het erop dat Italianen sensitiever zijn voor mijn kunstwerken.” Een belangrijk kenmerk is dat Nio geen onderscheid maakt tussen het maken van een boek, kunst of architectuur. Voor hem is ieder project een verhaal op zichzelf. “Alles moet een verhaal hebben, een ziel, een karakter met goede en slechte karaktertrekjes. Zodra dat verhaal gestalte krijgt kunnen mensen zich ertoe verhouden, kunnen ze ermee affiniteit hebben. Maar dan moeten de ideeën en concepten wel rafelranden hebben, anders is het verhaal te af, te hermetisch. Een rafelig karakter is de crux tot oorspronkelijkheid.”

Over NIO architecten

Maurice Nio is in eerste instantie architect maar daarnaast ook beeldend kunstenaar, filmmaker, schrijver en grafisch vormgever. Sinds 2000 heeft hij zijn eigen ontwerpbureau NIO architecten in Rotterdam. Met een team van acht architecten werken zij aan projecten op het gebied van sport, retail, infrastructuur, cultuur en woningbouw. Inspiratie voor ontwerpen halen zij uit alledaagse dingen zoals muziek, film, natuur en kunst. NIO architecten streeft naar innovatie en ontwikkeling van werk dat functioneel is, maar vooral emotioneel.

Ook interessant