Vastgoed

Appartementsprijzen aan zee stijgen met 13 procent

De appartementen aan de kust werden in 2005 gemiddeld 13 procent duurder. Dat is meer dan in het Vlaamse hinterland, waar de prijzen met 10 procent toenamen. In Koksijde en Nieuwpoort haalde de referentieprijs voor een appartement de kaap van 200.000 euro. Het studie- en adviesbureau Stadim maakt de vastgoedprijzen aan de kust voor het eerst op gemeentelijk niveau bekend.

De vastgoedmarkt aan de kust is zeer levendig. Veel mensen kopen er een tweede woning, of besluiten er zich op hun oude dag definitief te vestigen. De woningmarkt wordt er gedomineerd door appartementen. Ter illustratie: in 2005 wisselden 1.900 eengezinswoningen en 6.515 appartementen aan de kust van eigenaar.

De appartementen werden er in 2005 gemiddeld 13 procent duurder. In het Vlaamse hinterland (Vlaanderen exclusief de kustgemeenten) stegen de appartementsprijzen met slechts 10 procent. In Brussel werden appartementen 15 procent duurder.

'Op de lange termijn zien we dat deze drie regio's vrij gelijkaardig evolueren', legt Philippe Janssens uit, de gedelegeerd bestuurder van Stadim. Dat de prijzen aan de kust toch een stuk hoger liggen dan elders, vindt zijn oorsprong in de jaren 80. 'Toen herstelde de kust sneller van de crisisperiode dan de rest van het land. En de kust heeft sindsdien haar voorsprong weten te behouden', zegt Janssens.

Een appartement is het duurst in Knokke-Heist: de referentieprijs ligt er op 357.000 euro, 12 procent meer dan in 2004. De referentieprijs is het niveau waaronder drievierde van de appartementen wordt verkocht.

In Koksijde stegen de prijzen met gemiddeld 23 procent tot 223.000 euro. Het is voor het eerst dat de referentieprijs voor een appartement in een kustgemeente, exclusief Knokke-Heist, ruim boven 200.000 euro uitkomt. Nieuwpoort is de op twee na duurste kustplaats met een referentieprijs van 200.000 euro (+17%).

In Bredene was er een opvallende daling van de appartementsprijzen tot onder 140.000 euro. Daarmee is Bredene de goedkoopste kustgemeente geworden. In 2004 was dat nog Middelkerke. Deze badplaats zag de referentieprijs met 5 procent toenemen tot 150.000 euro. 'Bredene en Middelkerke zijn en blijven de zwakste kustgemeenten', bevestigt Philippe Janssens.

Een nieuwbouwappartement aan de kust telt gemiddeld 65 vierkante meter woonruimte. In de mondaine badplaats Knokke-Heist is dat zelfs 78 vierkante meter. Maar Philippe Janssens merkt op dat de bewoonbare ruimtes in nieuwbouwflats steeds kleiner worden, vooral aan de westkust. 'In Nieuwpoort en Middelkerke zien we de gemiddelde ruimtes dalen tot onder 50 vierkante meter.' CDR