Vastgoed

Amsterdamse kantooropname hoger dan derde kwartaal 2007

In het derde kwartaal 2008 is in de regio Amsterdam ongeveer 85.000 m2 aan kantoorruimte opgenomen. Dat is meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aanbod is licht toegenomen en bedraagt aan het einde van dit derde kwartaal zo’n 1,236 mln m2. Dit blijkt uit het rapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten derde kwartaal van Boer Hartog Hooft.

Het aanbod van kantoorruimte in Amsterdam is met 2% licht gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In de deelregio’s Amsterdam-West en Amsterdam-Zuidoost is het kantorenaanbod het grootst.

In de hele regio Amsterdam is in het derde kwartaal van 2008 ongeveer 85.000 m2 opgenomen. De opname in hetzelfde kwartaal in 2007 bedroeg 80.000 m2. Deelregio’s Amsterdam-Zuidoost en Amsterdam-Zuidas waren dit kwartaal verantwoordelijk voor de meeste opgenomen vierkante meters.

'We merken dat de onzekerheid over de financiële markten en de doorwerking op de economische groei door de kredietcrisis ook een rol spelen. Dit zorgt over het algemeen voor een meer afwachtende houding', aldus Jaap van Rhijn, directeur Boer Hartog Hooft. 'Vooralsnog vallen de cijfers in de stad Amsterdam vergeleken met gebieden als de Haarlemmermeer echter mee.'

Boer Hartog Hooft verwacht dat de opname in regio Groot-Amsterdam in het vierde kwartaal lager zal zijn dan in voorgaande jaren. Daarmee zal de uiteindelijke opname over geheel 2008 in regio Groot-Amsterdam waarschijnlijk ook lager uitvallen.