Vastgoed

Amsterdam wil leegstaand kantoor kunnen ombouwen

Leegstaande kantoorpanden ombouwen tot woning of verhuren aan een sociaal-culturele instelling, wordt mogelijk in het centrum van Amsterdam. Het stadsdeel Amsterdam Centrum heeft besloten dat het bestemmingsplan van leegstaande kantoor- en bedrijfsruimtes groter dan duizend vierkante meter hiertoe gewijzigd mag worden.

In heel Amsterdam staan veel vierkante meters bedrijfsruimte leeg. Het stadsdeel hoopt daar met deze regeling een einde aan te maken en de Amsterdammers tegemoet te komen. “Veel mensen willen in de binnenstad wonen. Op deze manier maken we het voor bedrijven mogelijk om aan die wens tegemoet te komen”, aldus Y. Alkema van de stadsdeelfractie van D66.

Kostbare plekken
Tot nu toe lag in het bestemmingsplan vast dat een kantoor van duizend vierkante meter of meer altijd die bestemming blijft houden. Door die regel te veranderen kan het stadsdeel de kostbare plekken ook voor andere doeleinden laten gebruiken, zoals studentenflats, ouderenwoningen of een hotel. “Vanaf nu kan een bedrijf een verzoek tot wijziging indienen bij het stadsdeel. Wij bekijken dan of het een goede bestemming is voor de ruimte”, zegt Alkema.

Rembrandtplein
Zij heeft al een aantal panden op het oog waarvan zij denkt dat ze in aanmerking komen voor deze nieuwe regeling. ,,Bijvoorbeeld het bedrijfspand van de ABN AMRO aan het Rembrandtplein en het voormalige kantoor van Greenpeace aan de Keizersgracht'', somt ze op.

Niet lucratief
Volgens een Amsterdamse makelaar is het de vraag of bedrijven op deze regeling zitten te wachten. Het wijzigen van een bestemmingsplan duurt over het algemeen langer dan een jaar en met de huidige markt is het volgens hem niet erg lucratief om een kantoorpand tot woningen om te bouwen.