Bedrijfsnieuws

Altripan viert 40-jarig bestaan

40 jaar geleden startte Altripan haar activiteiten als importeur van overzeese houten plaatmaterialen. Een gat in de markt, want op dat moment werd hoofdzakelijk massief en gezaagd hout gebruikt voor constructie. Door de jaren heen groeide het bescheiden familiebedrijf uit tot onafhankelijk marktleider. Vandaag importeert Altripan een gamma houten panelen van over de hele wereld en zorgt voor een consistente belevering van de handel op de Europese markt.

Van pionier tot marktleider

In haar evolutie van pionier tot marktleider bleef Altripan consequent vasthouden aan een aantal essentiële principes.

Het respect voor de klant wordt vertaald door een consistente belevering van de handel, zonder rechtstreekse benadering van diens cliënteel. Verder worden altijd oplossingen op maat aangeboden, niet alleen wat het soort producten betreft, maar ook op het vlak van bevoorrading. Klanten kunnen daarbij steeds rekenen op de expertise van de Altripan-medewerkers; een ruime materiaalkennis en een grondig begrip van de marktmechanismes in oorsprongsgebieden zijn daarbij stevige troeven.

De gefaseerde uitbouw van een bredere afzetmarkt en een consistente aanvoer van producten maakt Altripan tevens een interessante partner voor leveranciers. Het aanbod is immers minder onderhevig aan lokale marktschommelingen en door de langetermijnvisie is er ruimte om in wederzijds vertrouwen te werken aan de optimalisering van de producten.

European Plywood Platform

Altripan is gevestigd in het hartje van de Antwerpse haven. Een ideale locatie voor de belevering van de afzetmarkten in heel continentaal Europa. Voor de afzet van de producten in het Verenigd Koninkrijk werd trouwens geopteerd voor het uitbouwen van een joint venture met een lokale speler onder de naam ALTRIPAN UK.

De Altripan-uitvalsbasis in Antwerpen is de hoeksteen in de ontwikkeling van het 'European Plywood Platform'. Dit platform staat in voor de toelevering van grote en middelgrote distributeurs in alle landen van het Europese vasteland. Continu kunnen putten uit een voldoende grote voorraad plaatmateriaal dat beantwoordt aan de productspecificaties en reglementeringen in al die landen, is daarbij een essentieel element van de service. Daarnaast creëert het platform ook een maximale flexibiliteit op logistiek vlak en kunnen orders steeds tijd- en kostenbesparend worden verwerkt.

Aandacht voor ecologie

De toekomstige hoofdstukken van het Altripan-succesverhaal kunnen enkel worden geschreven met aandacht voor het milieu. De onderneming denkt ook hier op lange termijn en is een voortrekker op ecologisch vlak.

Altripan werkt met eco-gecertificeerde producten (FSC) en onderschrijft het 'Timber Trade Action Plan' (TTAP), een gezamenlijk engagement van de houthandelfederaties in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk om uitsluitend te werken met geïmporteerde houtproducten van legale oorsprong. Daarnaast werkt Altripan met paneelmaterialen die door de internationale organisaties FSC, PEFC en MTCC worden erkend als producten afkomstig uit verantwoord bosbeheer.

Het productaanbod van Altripan omvat zowel standaard, ruw triplex (uit tropisch hardhout, den, spar, berk, beuk, populier en ceiba) als bewerkt triplex (gecoat, gegroefd en voorgeverfd). Daarnaast behoren uiteraard ook panelen in OSB, MDF, Texwood (gelamineerd) en hardboard platen tot het gamma.

Doelstelling voor de onmiddellijk toekomst is het verbreden van de Altripan-structuur ten voordele van een nog hogere servicegraad en verbeterde bediening van de aangeboorde markten.
Build for Life