Nieuwbouw

Almere krijgt vedische woonwijk

De Stichting Vredeswijk Almere en Woonstichting Ymere gaan samenwerken om in Almere een woonwijk van ruim 150 bijzondere woningen inclusief voorzieningen te realiseren. De beoogde locatie voor deze zogenaamde Vredeswijk is het Homeruskwartier in Almere Poort.

Voor Almere is gekozen omdat het de plek is waar 'het kan' en omdat particulier opdrachtgeverschap een speerpunt is van de gemeente. Bovendien is hier ruimte voor een dergelijke grootschalige wijk voor een bijzondere doelgroep. Voorts maakt Almere deel uit van de Randstad en daarmee wordt voldaan aan de wens van de Stichting Vredeswijk Almere om het vedisch bouwen op een dynamische en goed gelegen locatie te realiseren.

De woningen in de Vredeswijk zullen worden gebouwd volgens de vedische bouwprincipes, de zogenaamde Maharishi Sthapatya Veda. Voor de tijdloze, oosterse bouwwijze worden de meest fundamentele wetten van de natuur benut om gezondheid en voorspoed te bevorderen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van nauwkeurige wiskundige en eeuwenlang beproefde formules om huizen te ontwerpen met de juiste verhoudingen, de juiste maten, de juiste oriëntatie op de zon, de juiste indeling, etc.

Er zijn al 125 aanvragen van geinteresseerden uit heel Nederland die in de vedische wijk willen wonen. Ook uit andere landen bestaat er interesse om in de Almeerse vredeswijk te wonen. Europese architecten die zijn geschoold in vedisch bouwen zullen hun medewerking verlenen.
Wereldwijd is reeds goede ervaring opgedaan met vedisch bouwen. In Nederland is vedisch bouwen nog nagenoeg onbekend. De geplande wijk van ruim 150 woningen in Almere zal daarom uniek zijn, en ook voor Europa heel bijzonder zijn.

Het initiatief van de Stichting Vredeswijk Almere komt tegemoet aan twee tendensen in de maatschappij:

1. De wens van de gemeente Almere dat bewoners meer zeggenschap krijgen over hun woningen. Het zogenaamde particulier opdrachtgeverschap wordt door de gemeente sterk gepropageerd.

2. Een duidelijke trend in de samenleving naar gezonder en bewuster leven zoals zich dat ondermeer uit in een toenemende belangstelling voor gezonde voeding, gezonde leefstijl enz. Ook vanuit de woonomgeving, het woonmilieu en de wooninrichting kan een belangrijke bijdrage geleverd worden aan gezondheid, succes en welbevinden. Op de vraag naar gebouwen die gezondmakend zijn geeft de vedische bouwkunde antwoorden die door de eeuwen heen hun geldigheid hebben behouden. De taak van de architectuur om vooruit te lopen op toekomstige ontwikkelingen wordt met dit initiatief ook vervuld.

Woonstichting Ymere ondersteunt het initiatief van de Stichting Vredeswijk en zet graag haar ervaring en deskundigheid in om de Vredeswijk te realiseren. Als maatschappelijk ondernemer ontwikkelt Ymere jaarlijks ruim 1100 woningen, waarvan een deel voor speciale doelgroepen. De bouw van de Vredeswijk beantwoordt aan een nadrukkelijke behoefte in de samenleving aan woningen die gebouwd zijn volgens de vedische bouwprincipes. Ymere ziet het als haar taak om dergelijke maatschappelijke initiatieven te ondersteunen en mee te werken aan de realisatie ervan.

De Stichting Vredeswijk Almere, opgericht op 7 december 2006, behartigt de belangen van mensen die willen wonen in woningen die zijn gebouwd volgens de oeroude bouwprincipes van de vedische bouwwijze. Het bestuur van de Stichting wordt gevormd door: Willem Meijles (Vlodrop), Paul Gelderloos (Blaricum), Pierre Knibbeler (Lelystad) en Sjoerd Vos (Lelystad).