Vastgoed

Alles over woningontruiming: informatie en kosten

Alles over woningontruiming: informatie en kosten
Een woningontruiming is een ingrijpende gebeurtenis. Het is niet alleen fysiek zwaar om een woning te ontruimen en bezemschoon op te leveren, maar vaak ben je ook emotioneel betrokken bij de kwestie. Het ontruimen van een woning gebeurt natuurlijk niet zomaar. In dit artikel lees je alles over een woningontruiming.

Wat is een woningontruiming?

Bij een woningontruiming wordt een woning volledig ontruimt. De inboedel wordt opgeruimd en de woning wordt bezemschoon opgeleverd. De meeste mensen schakelen voor een woningontruiming een ontruimingsbedrijf in. Ontruimingsbedrijven voeren de ontruiming van A-Z uit en brengen daarnaast nog vele voordelen met zich mee.

Wanneer is een huisontruiming nodig?

Een woningontruiming gebeurt in vrij uitzonderlijke situaties. Of nou, uitzonderlijk eigenlijk niet. Maar wanneer je gaat verhuizen schakel je vaak geen ontruimingsbedrijf in. Behalve wanneer je bijvoorbeeld gaat verhuizen naar het buitenland en je niet je gehele inboedel mee kunt nemen. Ook zijn ontruimingsbedrijven in te schakelen voor een senioren- of bedrijfsverhuizing.

Verder is ene huisontruiming nodig na een overlijden. Wanneer een familielid of andere bekende plotseling overlijd, moet de woning soms wel eens met spoed opgeleverd worden. Ook wanneer er geen spoed is, is het vaak fijn om een ontruimingsbedrijf in te schakelen zodat je alle tijd hebt om te rouwen.

Veel mensen kiezen ervoor om een woning te verhuren. Helaas gebeurt het regelmatig dat de woningen ontruimt moeten worden door bijvoorbeeld een huurachterstand of extreme vervuiling. Bij een huurachterstand worden de bewoners uit huis geplaatst, maar het kan ook voorkomen dat de bewoners zelf met de noorderzon vertrokken zijn. Bij uitzonderlijke situaties zoals extreme vervuiling en het opruimen van een wietplantage is een woningontruiming nodig.

Tot slot voert een ontruimingsbedrijf ook bedrijfsontruimingen uit, bijvoorbeeld na faillissement van een bedrijf.

Alles over woningontruiming: informatie en kosten

Wat kost een woningontruiming?

De kosten van een woningontruiming verschillen per ontruiming. Iedere situatie is natuurlijk anders, en ook de grootte van de woning zegt iets over de hoeveelheid werk. Tot slot speelt ook het tarief van het ontruimingsbedrijf en de voorrijkosten een rol.

Het ontruimen van een garage, berging of opslag kost gemiddeld tussen de €200,- en €700,-. Heb je een kleine woning met 1 of 2 kamers? Dan ben je gemiddeld tussen de €450,- en €1.000,- kwijt voor een woningontruiming.
Een eengezinswoning ontruimen kost gemiddeld tussen de €800,- en €2.000,-. Voor grotere woningen met meer dan 3 slaapkamers loopt dit al snel tussen de €1.000,- en €2.500,-.

Een ontruimingsbedrijf biedt ook vele extra diensten. Zo kun je de woningontruimers ook schoonmaak- en herstelwerkzaamheden laten uitvoeren. Gemiddeld kost dit €20,- per uur.

Woningontruiming kosten

Grootte woningGemiddelde kosten
Garage, berging of opslag€200,- tot €700,-
Kamer in verzorgingstehuis€350,- tot €750,-
Seniorenwoning€450,- tot €900,-
Woning met 1 of 2 kamers€450,- tot €1.000,-
Eengezinswoning€800,- tot €2.000,-
Grote woning (meer dan 3 slaapkamers)€1.000,- tot €2.500,-
Extra opties
Schoonmaken€20,- per uur
Herstelwerkzaamheden€20,- per uur
Verwijderen vloerbedekking€2,50 per m²
Afvalstort kosten€150,- tot €750,-
Spoedtarief€20,- tot €100,- extra per uur
Bron tabel: https://www.schellekens-huisontruiming.nl/

Huis ontruimen: de werkwijze

Hoewel iedere huisontruiming anders is en de situaties vaak veel met elkaar verschillen, is er toch vaak een standaard werkwijze.

1. Inventarisatie en kennismaking
Zodra je een afspraak met het ontruimingsbedrijf hebt gemaakt, komen ze bij je langs voor een inventarisatie en kennismaking. Samen met jou gaat hij de woning door en bespreek je je wensen en mogelijkheden. Je bepaalt zelf wat er met de inboedel gebeurt: je kunt ze laten opkopen door het ontruimingsbedrijf, maar ook tijdelijk laten opslaan of afvoeren naar de vuilstort. Lees hier de mogelijkheden die je hebt met het opruimen van de inboedel. Na de kennismaking en inventarisatie maakt het ontruimingsbedrijf een planning voor de ontruiming.

2. Huis ontruimen
Op de afgesproken datum komt het ontruimingsbedrijf langs en begint het ontruimen van de woning. De woningontruimers werken gestructureerd en respectvol, en halen kamer voor kamer leeg. Alles wordt volgens afspraak gedaan. In de meeste gevallen wordt de woningontruiming binnen één werkdag voltooid, behalve in uitzonderlijke gevallen zoals de vondst van een hennepplantage of een extreem vervuilde woning.

3. Extra diensten
Je kunt een ontruimingsbedrijf ook inschakelen voor extra diensten. Denk hierbij aan het dichtmaken van gaten in de muren, het witten van de muren, het verwijderen van de vloer en het schoonmaken van de woning.

4. Oplevering
Daarna is de woning klaar voor oplevering. Ook kun je de oplevering uitbesteden aan het ontruimingsbedrijf. Zo hoef jij je nergens zorgen over te maken!

Alles over woningontruiming: informatie en kosten

Voordelen ontruimingsbedrijf inschakelen

Het inschakelen van een ontruimingsbedrijf brengt de volgende voordelen met zich mee:
  • Ontruimingsbedrijven bestaan niet voor niets: ze nemen je ontzettend veel tijd en stress uit handen. Zo hoef jij je nergens zorgen om te maken en kun jij je focussen op andere zaken. Wanneer je het niet ziet zitten om alles uit handen te geven, kun je ook zelf mee helpen.
  • Een ontruimingsbedrijf beschikt over de juiste kennis, ervaring en materialen om de ontruiming zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen.
  • De ontruimers werken gestructureerd, zorgvuldig en respectvol.

Wil je meer tips voor een stressvrije ontruiming? In dit artikel lees je hier meer over.

Ook interessant