Nieuwbouw

Alles over een NEN2580 meetrapport

Alles over een NEN2580 meetrapport
Wanneer jij een meetrapport nodig hebt voor een woning of ander pand, is de kans groot dat dit een NEN2580 rapport is. Voor het merendeel van de mensen is deze term echter iets compleet nieuws. Dit is ook niet meer dan logisch, want vaak wordt deze soort meetrapport alleen gebruikt als vakjargon. Wil jij echter alles weten over een NEN2580 meetrapport? Dan ben in deze blog aan het juiste adres. Je leert hier namelijk alles wat je moet weten over dit onderwerp. Op deze manier weet je ook of zo’n rapport handig is voor jou om te hebben.

Wat is een NEN2580 meetrapport precies?

In de eerste plaats is het van groot belang om je uit te leggen wat een NEN2580 meetrapport nou precies is. Dit is met grote zekerheid namelijk de meest brandende vraag die je momenteel hierover hebt. Een NEN2580 meetrapport is een rapport dat gebruikt van de Nederlandse normen waarmee ruimtelijke data worden bepaald. Daarbij zijn er twee verschillende soorten NEN2580 rapporten. Type A is een variant dat op de locatie zelf wordt gemeten, terwijl bij type B de meting via bouwtekeningen wordt verricht.

Waarom dit meetrapport belangrijk is

Er zijn meerdere redenen waarom een NEN2580 belangrijk is. In de eerste plaats gebruiken woningcorporaties dit rapport om te bepalen wat de waarde is van hun bezit. Dit wordt vervolgens als basis genomen voor het op de markt zetten voor gebouwen. Tevens gebruiken verhuurders van zakelijk vastgoed dit om te bepalen wat de huurprijs van hun panden zouden moeten zijn. Ook worden gemeenschappelijke ruimten door middel van dit meetrapport verdeeld.

Welke partijen zo’n rapport aanvragen

Zoals je al hebt gelezen, zijn er talloze partijen die een NEN2580 rapport aanvragen. Denk dan met name aan woningcorporaties en zakelijke verhuurders van vastgoed. Echter wordt dit rapport ook volop door gemeenten gebruikt. Tevens kunnen door middel van dit rapport servicekosten worden verdeeld door aannemers wanneer meerdere aannemers aan een gebouw hebben gewerkt. Zo zijn er dus meer dan genoeg partijen die de waarde van dit rapport inzien.

Nu wettelijk verplicht

Tot slot is het slim om te beseffen dat een NEN 2580 rapport sinds 2021 wettelijk verplicht is wanneer je jouw bezitten wilt laten waarderen qua vastgoed. Dit is ook niet meer dan logisch, want er moet een norm zijn waaraan iedereen zich vast kan houden, waaronder de wet. Zo heeft een rechter een goede basis voor het oplossen van juridische verschillen tussen partijen. Wees je dus goed bewust van het feit dat je dit rapport nodig hebt om zaken te doen op het gebied van vastgoed verhuren. Zo voorkom je later potentiële juridische problemen.

Ook interessant