Tuin

Allerhande tips over kamerplanten

Een grote kamerplant uitkiezen blijft een spannende bezigheid. Niet in de laatste plaats, omdat het toch een flinke investering is. Heb je wel de goede plant bij de juiste plek gekozen? En kun je die dure plant vervolgens wel goed in leven houden? Wat is de laatste plantenmode en de juiste pot? Een paar tips van stylist Monique van der Reijden.

Waarop moet je letten bij aankoop

- Om te zorgen dat je niet de verkeerde plant voor de verkeerde plek koopt, kun je het beste foto's maken van het deel van de kamer waar je de plant wilt zetten en meet ook de plek in hoogte en diepte op. Ga met die informatie naar een goed gesorteerd tuincentrum en laat je informeren. Als de plant van je verlanglijstje niet in voorraad is, kun je ze vaak ook gewoon bestellen.

- Tegenwoordig kun je elke plant op hydrocultuur bestellen. De plant staat dan niet in aarde, maar in poreuze kleikorrels. Een speciale hydrocultuurpot houdt het waterpeil een maand op het juiste niveau. En die pot kun je weer gemakkelijk laten verzinken in een mooie sierpot. Het is wel fraai om de kleikorrels af te dekken met meer decoratief houtschors of mos.

- Omdat de meeste kerstbomen toch een beetje een sta in de weg zijn, is het handig om op die plek een grote plant op stam te zetten. Die neemt net wat minder volume in terwijl je wel het dramatische effect van een 'boom' in huis hebt.

Plantenmode

Volgens Monique van der Reijden zijn er tegenwoordig geen planten meer die echt niet meer kunnen en hopeloos uit de tijd zijn. Zoals we een paar jaar geleden nog konden griezelen van de ouderwetsheid van de vingerplant, zo modern is hij nu weer. "Alles kan en mag qua plantensoorten. Wat ze hooguit nog ouderwets kan maken, is de toepassing." Een rode plastic pot uit de jaren '80 bijvoorbeeld om een vensterbankformaat Sanseveria. Dat kan dus niet, maar verder...

Planten oud en hip
-Sanseveria
-Yucca
-Dieffenbachia

Planten nieuw en hip
-Calathea
-Allocasia
-Boomvaren (Blechnum gibbum)

De juiste pot

Zoals kleren de man maken, zo maakt de pot de plant. Met een goede pot geef je meteen een stijl aan een plant. Een paar tips:

-Vervang de pot rond deze tijd eens door een met een fris tropisch kleurtje en je krijgt meteen een voorjaarssfeer in huis. In de winter stap je weer over op stemmig grijs of koffiebonenbruin...

-Overigens hoeft dit plan je geen klauwen met geld te kosten, je kunt een terracotta pot zelf gemakkelijk met muurverf in een hippe kleur schilderen. Met de testflacons verf die je tegenwoordig in elke doe-het-zelf- en verfzaak kunt kopen, heb je altijd kleine hoeveelheden verf in de hipste tinten. Als je kleine andere accessoires in je interieur zoals kussenhoesjes mee verandert, geef je je interieur in één klap een nieuwe sfeer.

-Pas op dat je de sierpot niet te klein kiest. Dat doet afbreuk aan het geheel.

-Het is het makkelijkste om de plastic pot in een iets grotere sierpot te stoppen. Eventueel met onderschotel en al. Monique: "Dan hoef je die meteen niet meer onder de sierpot te gebruiken, wat toch slordig oogt."

-Let er op dat de pot echt in de sierpot verzinkt. Het is geen gezicht als ie een beetje uitsteekt. Zorg ook dat de binnenpot niet veel kleiner is dat de sierpot. Dan krijg je zo'n storende gleuf.