Tuin

Alleen al het zien van een tuin geeft 8 op de 10 Belgen rust

Alleen al het zien van een tuin geeft 8 op de 10 Belgen rust
Pauzeren met een kop koffie op het terras, genieten van de geuren en kleuren in de tuin, of zelfs het gras maaien: een tuin biedt rust en bevordert ons mentale welzijn. Dit is de mening van meer dan acht op de tien Belgen, volgens recent onderzoek van Tuinaannemer.be. Psychologe Sarah Van Pelt bevestigt de positieve impact van groen op ons humeur. "Een tuin is perfect om te ontspannen en weer in balans te komen. De verbinding met de natuur brengt ons terug naar het moment. Even naar het groen kijken, vogels observeren of met je handen in de aarde werken, helpt ons om uit ons hoofd en ons denken te komen."

Groen geeft goed gevoel

Ruim acht op de tien Belgen ervaren dat hun tuin een positieve invloed heeft op hun mentale gezondheid. Alleen al het zien van de tuin geeft hen een gevoel van rust. Daarnaast draagt tijd doorbrengen in de tuin bij aan een goed humeur en ontspanning. Meer dan de helft van de respondenten overweegt zelfs om verbeteringen aan te brengen in hun tuin om nog meer rust te creëren. Vooral 's avonds na een lange werkdag en op vrije dagen zorgt een groene omgeving voor weldaad. Ook tijdens de lunchpauze, midden op de dag, en voor een op de drie mensen zelfs 's ochtends, heeft de tuin een rustgevend effect.

Psychologe Sarah Van Pelt: "Je moet het echt eens proberen: 's ochtends voor het werk met blote voeten door het gras wandelen. Voor mij is het een ideale manier om zonder stress aan de dag te beginnen. Maar een tuin brengt natuurlijk ook op andere manieren rust. De connectie met de natuur scherpt je zintuigen en prikkelt je geest. Geen wonder dat boswandelingen, vogels spotten en mindfullness in het groen steeds populairder worden. Wie een tuin heeft, kan simpelweg al genieten en ontspannen door naar het groen te kijken. Maar ook een voederplek voor vogels creëren doet wonderen, of relaxen op het terras. Contact maken met de rust van je tuin bevordert het mentale welzijn."


Alleen al het zien van een tuin geeft 8 op de 10 Belgen rust

Top 3: rusten, tuinieren, lezen

Een tuin geeft niet alleen rust (82%) maar ook de nodige afleiding (39%). Een op de drie Belgen komt hier tot zichzelf, één op de vijf vindt dat een tuin verbindend werkt. Even uitblazen (77%) bevordert het meest ons mentale welzijn, maar ook tuinieren (64%), lezen (49%) en vrienden of familie uitnodigen (43%) dragen sterk bij aan meer welzijn. Opvallend: een op de drie geniet het meest van de tuin in z'n eentje.

Alleen al het zien van een tuin geeft 8 op de 10 Belgen rust

Psychologe Sarah Van Pelt: "Je mag de kracht van het 'aarden' niet onderschatten, dat zorgt voor een diepere connectie met jezelf. Binnen mijn psychotherapiesessies zet ik soms, voor mensen die daarvoor open staan, creatieve methodieken in zoals wandeltherapie of kleien. Dat kan helpen om uit ons denken en analyseren te komen, naar een meer ontspannen en creatieve geest."


Leve het terras… én de tuinaannemer

Maar wat in de tuin precies bevordert ons mentale welzijn? Voor drie kwart van de Belgen is dat het terras. Ook een zithoek, moestuin en sfeerverlichting zijn dankbare elementen. Wat we in onze tuin zeker niet kunnen missen? De natuurgeluiden! Acht op de tien Belgen hechten veel belang aan de aanwezigheid van fauna & flora. Omgekeerd: een tuin die niet in orde is, maakt zes op de tien onrustig. Een tuinaannemer biedt dan de oplossing en neemt met plezier alle klussen uit handen. Vorig jaar deed maar liefst 20% van de tuinbezitters een beroep op een tuinaannemer – voornamelijk voor onderhoud maar ook voor tuinadvies, het tekenen van een plan of de (her)aanleg van de tuin (bv. plantenselectie voor meer fauna & flora). Opvallend: meer dan de helft van de tuinbezitters geeft aan dat je beter kan genieten van je tuin… dankzij het werk van een tuinaannemer.

* Onderzoek 'Tuintracking VLAM: houding van de Belg t.a.v. zijn tuin' uitgevoerd door iVox bij 1.000 alleen- of samenwonende Belgen, ouder dan 18 jaar, met een eigen of gedeelde tuin (veldwerk in juni en december 2023)