Dossier Coronavirus / COVID-19

Agoria wil met één app het virus volgen en bestrijden

  BE   21 april 2020 Bron: Agoria
Agoria wil met één app het virus volgen en bestrijden
‘Drieënnegentig procent van alle Belgen heeft een smartphone. Met één enkele corona-app kunnen we het virus dus volgen en klein krijgen.’ Dat zegt Marc Lambotte, CEO van technologiekoepel Agoria. Zo'n app kan waarschuwen als we in de buurt geweest zijn van iemand die positief getest is. Opsporing en afzondering van wie besmet is, gebeurt zo sneller. ‘De nadruk moet liggen op het volgen van het virus, niet de mensen’, zegt Marc Lambotte.

Hoewel het een regionale bevoegdheid is, pleit Agoria voor één app voor het hele land. ‘We vechten tegen een onzichtbare vijand. Laat ons dus gaan voor één app, niet omwille van technische of politieke redenen, maar wel omwille van praktische en communicatie-overwegingen’, zegt Lambotte. Volgens Agoria zouden de regio’s van het land, samen met de Nationale Veiligheidsraad en de 'Data Against Corona'-taskforce, één plan kunnen uitwerken.

‘De opvolging van contacten heeft vooral zin bij de opgang en neergang van een epidemie, of bij een tweede golf. Fysiek opsporen van personen werd al ingezet aan het begin van de epidemie. Denk maar aan de contacten van besmette skiërs die terug kwamen uit vakantie’, zegt Marc Lambotte. ‘Een heropflakkering van het virus moeten we echt vermijden. Nu we naar een opstart van de economie gaan, moeten we zo’n app inzetten om sneller te kunnen opsporen en onze gezondheidsdiensten, belast met de fysieke opsporing, te ontlasten.’ Daarmee geeft Agoria gehoor aan de oproep van de Europese Commissie om zo’n app overal in Europa te gebruiken. Verschillende Europese landen, waaronder Nederland en Frankrijk, hebben al aangekondigd dergelijke contact-tracing-apps te zullen uitrollen.

‘Een melding in de app zal je zo helpen om een goede beslissing te nemen. Blijf ik thuis of niet, wanneer ik zie dat ik iemand ontmoet heb die besmet is? Het geeft je een grote verantwoordelijkheid. Tegelijk ben je deel van de oplossing, want hoe meer mensen de app hebben en opvolgen, hoe sneller we het virus indammen’, zegt Lambotte.
Agoria wil dat de app onderworpen is aan de Belgische en Europese privacyregels en dat het gebruik ervan op vrijwillige basis gebeurt. Marc Lambotte: 'Doel is natuurlijk dat de contact-tracing-app, in combinatie met grotere testcapaciteit en beter beschikbaar beschermmateriaal zoals maskers, de geleidelijke heropstart van het normale leven zal kunnen versnellen. Dit zonder dat de applicatie een toezicht organiseert op het doen en laten van mensen. Ons doel is het virus te volgen, niet rond te neuzen in het privéleven van de mensen.’ Lambotte vindt het ook evident dat de app compatibel is met apps in andere landen. 'Het virus kent geen grenzen. Besmetting kan van overal komen’, klinkt het.

Bewustmakingscampagne

Marc Lambotte: ‘De app zal enkel substantieel kunnen bijdragen aan de gezondheid van de mensen als voldoende mensen kiezen om de app te installeren op hun smartphone. De overheid kan een bewustmakingscampagne opzetten om dit doel te bereiken en transparant en eenvoudig communiceren over de werking van de applicatie. Een gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid op basis van wederzijds vertrouwen zal moeten worden gecreëerd om dit maatschappelijke draagvlak te creëren. ‘Agoria zal zijn leden en middelen inzetten om dit te ondersteunen en ik installeer de app zodra ze beschikbaar is’, zegt Lambotte.

Hoe sneller de gezondheidsdiensten zo’n contact-tracing-app ter beschikking hebben, hoe beter. Maar snelheid mag niet ten koste gaan van de kwaliteit, de cyberveiligheid en conformiteit van de app met de Europese en Belgische privacy wetgeving, stelt Lambotte. ‘Er zal ongetwijfeld veel ervaring worden opgedaan wat ons zal toelaten om in een volgende fase bij te sturen of extra hulpmiddelen in te zetten. Permanente monitoring en evaluatie van de effectiviteit en noodzakelijkheid van de app is een vereiste.’

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo