Agoria lanceert inspiratie- en informatieplatform Buildyourclimate

  BE   23 mei 2022 Bron: Agoria
Agoria lanceert inspiratie- en informatieplatform Buildyourclimate
Buildyourclimate.be is een website die alle informatie over de nieuwste bouwtechnologieŽn samenbrengt. Doelstellingen: bouwprofessionals en eigenaars helpen en inspireren om de CO₂-uitstoot van hun gebouwen te verminderen door te investeren in de meest efficiŽnte en klimaatbeÔnvloedende bouwtechnologieŽn.

"De huidige energieprijzencrisis zorgt ervoor dat energiebesparing en defossilisering dringend moeten versnellen. Er wordt gekeken naar klimaatrenovatie als een belangrijk deel van de oplossing. Met Buildyourclimate.be probeert Agoria klimaatrenovatie makkelijker te maken door een overzicht aan te bieden van de beschikbare bouwtechnologie hiervoor," zegt Bart Steukers, CEO van Agoria.

Tegen 2050 wil Europa het eerste klimaatneutrale continent worden. Maar om dit te bereiken, zullen alle sectoren die energie verbruiken hun broeikasgasemissies moeten verminderen. Dit geldt met name voor gebouwen, die verantwoordelijk zijn voor 36% van de CO2-emissies in Europa. In BelgiŽ zullen in de komende 30 jaar zoín 5 miljoen gebouwen klimaatneutraal gemaakt moeten worden. Momenteel voldoet nog geen 5% van alle gebouwen aan de nieuwe normen.

"De rol van de bouwtechnologie is veranderd als gevolg van het klimaatbeleid. In plaats van aan het eind van een ontwerp- of renovatieproces na te denken over welke technologie moet worden toegepast, moet tegenwoordig vanaf het begin van het project worden nagedacht over de klimaateisen waaraan een gebouw moet voldoen. Daarom is het belangrijk dat Agoria, als technologiefederatie, ervoor zorgt dat zoveel mogelijk technologieŽn kunnen worden toegepast," verklaart Charlotte van de Water, projectmanager Klimaatneutraal Bouwen en Senior Expert Energie & Klimaat voor Gebouwen bij Agoria.

Hoewel het bereiken van deze klimaatdoelstellingen de verantwoordelijkheid is van elke gebouweigenaar, kunnen het gebrek aan informatie over bestaande technologieŽn en hun positieve impact, alsook de vrees voor de kosten ervan, barriŤres en blokkades vormen. Daarom lanceert Agoria Buildyourclimate, een online inspiratie- en informatieplatform met duidelijke, uitgebreide en gedetailleerde factsheets over de meest innovatieve bouwtechnologieŽn.

"Met Buildyourclimate willen we het publiek en bouwprofessionals bewust maken van de bouwtechnologieŽn die milieuvriendelijk bouwen en renoveren mogelijk maken. De voordelen van deze technologieŽn zijn talrijk. Ze verhogen niet alleen de waarde van het gebouw, maar verbeteren ook het comfort en het welzijn en zorgen voor een betere veiligheid," legt Bart Steukers, CEO van Agoria, uit.

Aan de hand van concrete gevallen van bouw of renovatie - huizen, villa's, flats, sociale woningen - wil Buildyourclimate de aandacht vestigen op de brede waaier van mogelijkheden die de bouwtechnologieŽn bieden. "We kennen vaak de klassieke, klimaatneutrale technieken voor verwarming, ventilatie, waterbeheer, koeling of bestrijding van oververhitting, maar de toepassingsgebieden van nieuwe technologieŽn zijn veel breder: ze raken ook aan ramen en deuren, elektriciteit, automatisatie, bevochtiging of hernieuwbare energie,Ē aldus Charlotte van de Water.

ďWe hebben nog maar heel weinig tijd om een verschil te maken, want onze kansen zijn beperkt door de klimaatnoodsituatie. Maar we hebben de oplossingen en de technologische middelen om nu te handelen," vult Bart Steukers, CEO van Agoria, aan: "Door de keuze voor deze technologieŽn te vergemakkelijken en ze toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor alle projectleiders, levert Agoria een blijvende bijdrage aan het versnellen van het aantal bouw- en renovatieprojecten dat nodig is om de klimaatdoelstellingen van ons land te bereiken."

Neem vlug een kijkje op www.buildyourclimate.be.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo