Vastgoed

Advies inzake mede-eigendom: een stap in de goede richting

Met betrekking tot de vraag welke gegevens de syndicus van een appartementsgebouw mag overmaken aan mede-eigenaars en/of aan derden, is reeds veel inkt gevloeid. Tot op heden bleef alles echter vaag en liepen de standpunten wijd uiteen.

CIB Vlaanderen VZW is dan ook tevreden dat de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (Privacycommissie) een advies ter zake heeft uitbracht.

De Privacycommissie zet uiteen in welke gevallen de syndicus de hem meegedeelde gegevens kan gebruiken en in welke omstandigheden hij deze gegevens mag doorgeven aan de mede-eigenaars. Zonder twijfel is dit advies een eerste stap in de goeie richting.

CIB Vlaanderen VZW is echter wel de mening toegedaan dat het advies op bepaalde punten nog moet worden aangevuld of verduidelijkt. Bij wijze van voorbeeld :

Zo stelt de Privacycommissie dat de syndicus gegevens kan meedelen aan de mede-eigenaar die erom verzoekt op voorwaarde dat ze gebruikt worden in de uitoefening van de rechten in de mede-eigendom. De Privacycommissie zegt echter in hetzelfde advies dat het niet nodig is dat de syndicus geïnformeerd moet worden over het uit te oefenen recht. Indien dit niet hoeft meegedeeld te worden, hoe kan de syndicus dan nagaan of aan de hiervoor vermelde voorwaarde werd voldaan ?

Verder kunnen volgens het advies de mede-eigenaars die één vijfde van de aandelen bezitten een bijzondere algemene vergadering bijeenroepen. Wettelijk blijft de bijeenroeping echter een uitsluitende bevoegdheid van de syndicus. Wel kunnen de mede-eigenaars aan de syndicus vragen om dergelijke vergadering bijeen te roepen.

CIB Vlaanderen VZW gaat graag in op de uitnodiging om het advies verder te bestuderen en haar praktische opmerkingen aan de Privacycommissie over te maken, dit met het oog op het uitwerken van een werkdocument dat zowel voor syndicus als de mede-eigenaars nuttig is.