Algemeen

Administratieve lasten Belgische ondernemingen fors gedaald

De administratieve lastendruk op de Belgische bedrijven is in twee jaar met een kwart gedaald. De administratieve formaliteiten kostten de ondernemingen en de zelfstandigen vorig jaar 1,7 miljard euro minder dan in 2002, berekende het Federaal Planbureau. Premier Guy Verhofstadt spreekt in De Tijd van een 'fundamentele trendbreuk'.

Verhofstadt en zijn staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging, Vincent Van Quickenborne (beiden VLD), stelden woensdag op een persconferentie de eerste resultaten voor van het tweejaarlijkse onderzoek van het Federaal Planbureau naar de administratieve lastendruk.

De premier erkende dat zijn eerste regering (1999-2003) niet geslaagd is in haar doelstelling de administratieve lasten voor de burger en de bedrijven met een kwart te verminderen. 'De aanpak was te theoretisch en het was niet duidelijk wie er politiek verantwoordelijk voor was. In juli 2003 hebben we voor een andere aanpak gekozen', zei hij.

In de tweede regering-Verhofstadt draagt staatssecretaris Van Quickenborne de eindverantwoordelijkheid voor de administratieve vereenvoudiging. In het regeerakkoord van juli 2003 werden twaalf concrete vereenvoudigingsprojecten gedefinieerd, waarvan er tegen het einde van het jaar acht voltooid zullen zijn. Het gaat om onder meer de invoering van het enig ondernemingsnummer en de afschaffing van de attesten voor overheidsopdrachten. Daarnaast zijn er zo'n honderd andere vereenvoudigingen gerealiseerd, zoals de elektronische indiening van jaarrekeningen en de elektronische vennootschapsbelastingaangifte.

Het Federaal Planbureau brengt om de twee jaar de kostprijs van de administratieve formaliteiten voor het bedrijfsleven in kaart. Vorig jaar peilde het bij 5.969 representatieve ondernemingen en zelfstandigen naar de tijd en de kosten die administratieve verplichtingen meebrengen. Zo'n 15 procent van de steekproef nam aan de enquête deel, goed voor 521 ondernemingen en 405 zelfstandigen.

Op basis van de antwoorden berekende het Planbureau dat de administratieven lasten vorig jaar 2,57 procent van het bruto binnenlands product (BBP) vertegenwoordigden. Dat is een kwart minder dan in 2002 (3,43%) en 2000 (3,48%). In absolute cijfers gaat het om 7,28 miljard euro, tegenover 8,97 miljard euro in 2002 en 8,57 miljard euro in 2000.

Door de administratieve verlichting besparen de ondernemingen 1,4 miljard euro of 28 procent van het BBP, de zelfstandigen 290 miljoen euro. Het zijn uitsluitende kosten van de eigen administratie die daalden (2,06 miljard euro). De kosten voor de uitbesteding aan boekhouders en andere professionele dienstverleners namen met 370 miljoen euro toe.

Nederland
Volgens Van Quickenborne zijn de administratieve lasten in België nu lager dan in de Verenigde Staten (2,91% van het BBP) en Nederland (3,69%). Alleen Denemarken, het vierde land met cijfers over de macro-economische kostprijs van administratieve lasten, doe het met 2,5 procent beter dan België.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) verheugde zich over het resultaat, maar benadrukte dat nog een lange weg te gaan is. Het dringt aan op een flexibel systeem van elektronische facturatie en vraagt dat echt werk wordt gemaakt van de afschaffing van verouderde wetten en reglementen.
Build for Life