Duurzaam Bouwen

Accoya Hout, duurzaam en economisch

De kosten, die het toepassen van materialen die goed zijn voor onze natuurlijke omgeving met zich meebrengen, lijken niet verenigbaar met onze economische behoeften. Het is soms gemakkelijker om toe te geven aan de verleiding door te kiezen voor niet-duurzame materialen vanwege het gemak en de hoogte van de investering – hoe weten we tenslotte of in eerste instantie duurder materiaal in de toekomst een goede investering zal blijken?

Nu is er echter Accoya. Het resultaat van 80 jaar onderzoek en ontwikkeling. Door de bewezen verduurzamingstechniek van acetylering te combineren met geavanceerde gepatenteerde technologie is dit hoogwaardige hout ideaal voor veeleisende toepassingen in de open lucht, van ramen tot deuren, van terrasbetimmering tot gevelbekleding, voor bruggen en andere civiele bouwwerken. Overal ter wereld wijzen testen in de richting van uitstekende prestaties tegen houtrot, waterschade, schimmels en termieten. In tegenstelling tot andere houtsoorten heeft Accoya de afgelopen 50 jaar aan de experts laten zien duurzaam te zijn en tegelijkertijd de recycleerbare, niet-giftige eigenschappen te behouden die cruciaal zijn voor duurzaamheidsdoelstellingen. Daarnaast ziet het er aantrekkelijk uit – een combinatie van kwaliteiten waarmee het onlangs meerdere onderscheidingen heeft verdiend als bouwmateriaal voor bekroonde gebouwen en kunstwerken. Dankzij de dimensiestabiliteit en UV-bestendigheid heeft Accoya een zeer lange levensduur als materiaal voor gevelbekleding en levert het voordelen op in kosten voor het onderhoud.

De milieukwalificaties van Accoya zijn dusdanig dat het Cradle to Cradle® Certificaat is toegewezen. Dit is een streng en uitgebreid certificeringsprogramma dat producten en materialen beoordeelt op gevolgen voor de gezondheid, milieu en herbruikbaarheid. Accoya heeft het zelden toegekende Gouden certificaat toegewezen gekregen omdat het aan alle criteria voldoet. Deze criteria zijn a.o: geen sporen van problemen veroorzakende chemicaliën, meer dan 50% van de tijdens de productie gebruikte energie is duurzaam en een hoge score op het gebied van herbruikbaarheid. De score geeft weer dat het product herbruikbare materialen bevat die bestemd zijn om in toekomstige levenscycli opnieuw gebruikt of herwonnen te worden.
Een goed voorbeeld van de duurzame en economische voordelen van Accoya wordt geïllustreerd door een onderzoek dat samen met een ramenproducent/onderhoudsbedrijf in Nederland is uitgevoerd. Het onderzoek leidde tot de conclusie dat Accoya in eerste instantie duurder is maar gedurende een redelijke eigendomsperiode uiteindelijk minder kostbaar is dan ramen van PVC, aluminium, grenenhout en hardhout. De onderstaande grafiek toont hun bevindingen:

Accoya hout:
  • Garandeert lagere onderhoudskosten
  • Garandeert langere onderhoudsintervallen
  • Heeft een verlengde duurzaamheid en hoeft gedurende minimaal 50 jaar niet vervangen te worden


Justin Peckham, UK & Ireland Sales Manager bij Accsys Technologies gaf aan: "Tegen een achtergrond van groeiende bezorgdheid
over milieugevolgen van de dingen die wij doen en van de materialen die wij gebruiken, lijkt de populariteit van hout, een veelzijdig en mooi materiaal dat gemakkelijk te gebruiken en goed mee te leven is, toe te nemen. Het is niet alleen het mooie en bekoorlijke uiterlijk van het materiaal dat ervoor zal zorgen dat Accoya altijd een toonaangevende rol in toekomstige bouwwerken krijgt, maar het feit dat het duurzaam en milieuvriendelijk is".