Verbouwen

Abe Bonnemaprijs voor verbouwing Rijksmuseum

Met de verbouwing van het Rijksmuseum heeft het Spaanse architectenbureau Cruz y Ortiz de eerste Abe Bonnema Architectuurprijs gewonnen. Dit heeft Ed Nijpels, voorzitter van de ir. Abe Bonnema Stichting, vrijdag bekendgemaakt. Tijdens de prijsuitreiking in het Fries Museum in Leeuwarden ontving Antonio Ortiz uit handen van Nijpels de prijs, waaraan een geldbedrag van 50.000 euro verbonden is.

“Volgens de jury lijkt de opdracht die aan Cruz en Ortiz werd toevertrouwd om als hoofdarchitect op te treden bij het Rijksmuseum haast een onmogelijke opgave. De hele wereld kijkt over je schouder mee”, laat de Abe Bonnema Stichting weten.

“De vele veranderingen in voorwaarden en omstandigheden moeten de architecten tot wanhoop hebben gedreven. Uiteindelijk is alle hectiek nu tot rust gekomen in een prachtig museum.”

“Daarbij is het een absolute verdienste dat Cruz en Ortiz als kapiteins op het schip gedurende meer dan twaalf jaar alle stormen hebben overleefd. Aan de totstandkoming van Het Nieuwe Rijksmuseum hebben zeer veel adviseurs bijdragen geleverd. Naast Cruz en Ortiz roemt de jury de bijdragen van al deze betrokken adviseurs in het bijzonder.”

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant