Beveiliging

Aantal woninginbraken is fors gedaald

Sinds het begin van de metingen in 2000 waren de criminaliteitscijfers in ons land nog nooit zo laag, zo meldde het VRT-journaal. Dat is uiteraard positief nieuws, zeker ook voor huiseigenaars. Vooral het aantal inbraken is fors gedaald. Vorig jaar werden er in België in totaal zo’n 898.826 criminele feiten geregistreerd. Dat is 7,7 percent minder dan in 2014. De daling is het grootst in Brussel (min 10 percent), in Vlaanderen zijn er in vergelijking met vorig jaar 7,5 percent minder misdrijven en in Wallonië 6,7 percent minder.

Op jaar vijf jaar tijd bekeken is het aantal criminele feiten in heel België gedaald met 15,4 percent. Volgens minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) is dat vooral te danken aan het inzetten van meer blauw en militairen op straat én aan het gebruik van nieuwe technologieën.

8,7 percent minder woninginbraken

De opvallendste daling is die van het aantal woninginbraken: min 8,7 percent in vergelijking met 2014. In het nationaal veiligheidsplan is de bestrijding van inbraken dan ook een absolute prioriteit. Zo is er in de meeste politiezones nu een diefstalpreventieadviseur. Die heeft als taak om de bevolking bewust te maken van het belang van inbraakpreventie. Ook verhoogt hij de waakzaamheid en geeft hij tips om op een goedkope manier inbraken te vermijden.

Home invasions gestegen met 30 percent

Helaas is het niet allemaal goed nieuws. Zo is het aantal gewelddadige woninginbraken – de zogenaamde home invasions – met 30 percent gestegen sinds 2014.

Het aantal inbraken in winkels en handszaken volgt ongeveer de evolutie van de woninginbraken: min 13,5 percent. Schroothandels, fabrieken en krantenwinkels kregen vaker met inbrekers te maken, bij juweliers, benzinestations en banken was er een daling.

Overige criminaliteitscijfers

Als we de rest van de misdaadcijfers overlopen, dan zien we sinds 2014 nog een daling bij onder meer het aantal:
  • schijnhuwelijken: -25%
  • zakkenrollerij: -20%
  • autodiefstallen: -5%
  • gewapende diefstallen: -1,7%

Een opmerkelijke stijging viel te noteren bij onder meer:
  • terrorisme: +70%
  • illegale wapenhandel: +53%
  • cybercriminaliteit: hacking (+3,5%), informaticabedrog (+1,1%) en valsheid in informatica (+16,6%)

Ook interessant